Skip to main content
művelődés

Hajnali háztetők – irodalmi séta okostelefonnal

Szerző: 2012. július 16.No Comments

„Száz éve született Ottlik Géza: az író századik születésnapját itt a Könyvesblogon is alaposan megünnepeltük (életrajz, Iskola a határon, filmek), de az évforduló még mindig tartogat meglepetéseket, ezek közül az egyik a MOME, a PIM és az MTA Sztaki közös projekje, a Hajnali háztetők séta – okostelefonon.

A Hajnali háztetők irodalmi séta készítői a MOME Kreatív Technológia Laborjának Digitális múzeum kurzusán találkoztak: Mata Juli konzulensként, Jankó Anna és Oravecz Júlia hallgatóként: szerettek volna kilépni egy múzeumi kiállítás teréből, és megvizsgálni, hogyan lehet egy irodalmi alkotást lefordítani a városra. Az Ottlik-évben adódott, hogy a mindvégig Budapesten játszódó Hajnali háztetők legyen a szerencsés kiválasztott…A Petőfi Irodalmi Múzeum egyébként Ottlik tárgyi hagyatékából létrehozott egy teljesen hagyományos tárlatot is Minden megvan címmel, de intézményi szinten támogatták az újszerű kezdeményezést is, hogy a múzeum falain kívül is elérhető legyen egy tárlat.

Az okostelefon-alkalmazás miatt került képbe az MTA SZTAKI, akik a Guide@Hand alkalmazásuk kereteibe tudták integrálni ezt a budapesti sétát: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Google Playben vagy az App Store-ban a Guide@Hand Budapest alkalmazást kell kikeresni és telepíteni, majd a séták közül letölteni az ingyenes Hajnali háztetők sétát.

Az alkalmazás egyébként teljesen offline, úgyhogy nem kell félteni az adatforgalmat sem: egyszer kell letölteni, és utána a megfelelő helyszínre érve lehet előhívni a tartalmakat. (Illetve ha valaki most a demo változatot tölti le, akkor a teljes változatot szeptemberben majd frissíteni kell, de ezt az alkalmazás is jelzi majd a megszokott módon.)

A séta aktív pontokból áll össze: ezeket kell megadott sorrendben végigjárni – sajnos ezektől eltérni nincs lehetőség, ahogyan normál esetben egy könyvet is az elejétől a végéig olvas az ember.

a Hajnali háztetők három rövid szakasza került feldolgozásra, a Fővám tér, az Egyetem tér, a Csendes Létterem és a Kossuth Lajos utca vonalon sétálgathatunk egy órán keresztül. Az alkotók szeptemberre ígérik a teljes változatot 16 útszakasszal: akkor a Mechwart térről indulva a Millenárison keresztül jutunk a Villányi útra, majd az Operán keresztül a Lónyay utcába, ahol a híres címadó jelenetet is átélhetjük majd. Átélés alatt azt értem, hogy a regény eredeti helyszínein meghallgathatjuk (Habóczki Máté előadásában) vagy elolvashatjuk a vonatkozó részleteket, és kapcsolódó tartalmakkal ismerkedhetünk meg. Eleve egy korabeli, 30-as évekbeli térkép segítségével haladunk (már ha kikapcsoljuk az online térképet), a regényrészletek mellé archív tartalmakat, újságcikkeket, fotókat és filmrészleteket kapunk.

Megosztani most még csak a teljes sétát lehet: a későbbiekben lehetőség lesz élménypontok rögzítésére és az idézetek megosztására is…”

Forrás:
Lesétálni Ottlikot – okostelefonnal; KönyvesBlog; 2012. július 12.