gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Az uniós adatvédelmi reformról egyeztetnek az igazságügyi miniszterek

Szerző: 2012. július 29.No Comments

„Az adatvédelemről,… egyeztetnek az igazságügyi miniszterek Cipruson a Bel- és Igazságügyi Tanács második ülésnapján. Magyarországot Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviseli.

Az informális tanács első szekciójában az uniós adatvédelmi reform alapelveiről egyeztetnek a miniszterek. A Bizottság januárban terjesztette elő erre vonatkozó javaslatcsomagját (egy rendelet-, és egy irányelvtervezetet), amelynek célja, hogy az adatalanyok számára egyszerűbb, biztonságosabb, és az uniós vállalkozások számára költségtakarékosabb adatvédelmi szolgáltatások jöjjenek létre. Magyarország egyetért azzal a céllal, hogy egységes új uniós adatvédelmi szabályokat alakítsanak ki, amellett, hogy a nemzeti adatvédelmi hatóságok függetlensége nem sérül.

A kormány támogatja azt is, hogy az uniós adatvédelmi szabályok megalkotásakor különös figyelemmel kell lenni a mikro-, kis- és középvállalkozások érdekeire, de továbbra is a magas szintű jogvédelem fenntartása mellett, hiszen a személyes adatok védelméhez fűződő jog a Chartában és a tagállamok alkotmányaiban biztosított alapvető jog. Hazánk támogathatónak véli azt a célt is, hogy a köz- és magánszféra adatkezelése között eltérő, rugalmas keretszabályokat állapítsanak meg, a közszféra adatkezelésére vonatkozóan szigorúbb szabályok legyenek, hiszen itt az adatalanyok információs önrendelkezési joga korlátozott…”

Forrás:
Az uniós adatvédelmi reformról egyeztetnek az igazságügyi miniszterek; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2012. július 24.