Skip to main content
gazdaságinformatika

E-mail, szoftverek, naptár – minden megy a felhőbe

Szerző: 2012. augusztus 8.augusztus 12th, 2012No Comments

„A Cisco Global Cloud Index előrejelzés szerint 2014-re az adatközpontok számítási kapacitásának több mint 50 százaléka felhő alapú lesz, és a globális felhőforgalom 2015-re a 12-szeresére, évi 1,6 zettabájtra nő. Ez az adatmennyiség egyenértékű azzal, mintha a bolygó összes lakója négy napon át HD minőségű videókat nézne.

A 13 ország több mint 1300 informatikai döntéshozójának részvételével végzett Cisco Global Cloud Networking Survey 2012 felmérés középpontjában a felhőbe helyezhető alkalmazások álltak, valamint azok a hálózati kihívások és akadályok, amelyekkel e folyamat során az informatikusoknak szembe kell nézniük. A kutatás szerint az alkalmazások számítási felhőbe történő áthelyezésének a kulcsa a hálózat fejlesztése – a válaszadók 37%-a szerint a felhőre felkészített hálózat az ilyen megoldások bevezetésének az alapköve. A virtualizált adatközpontot a válaszadók 28%-a, illetve a felhőszolgáltatóval való szolgáltatásiszint-megállapodást 21% nevezte meg, mint előfeltételt.

Az informatikai döntéshozók mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sikerült az alkalmazások legalább felét áthelyezni a felhőbe. 2012 végére ez az arány várhatóan jelentős mértékben emelkedik, azaz addigra minden ötödik (20%) informatikai vezető az alkalmazások több mint felét a számítási felhőbe helyezi át.

A virtualizáció és a felhő alapú megoldások magyarországi terjedésének felmérésére a Cisco egy nem reprezentatív felmérést készített. A közép- és nagyvállalati körből kikerülő közel 500 válaszadótól származó adatok alapján 33%-uk már használ felhő alapú alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat és további 16% tervezi ilyeneket bevezetését néhány hónapon belül. A már újító magyar cégek legtöbbje (40%) az e-mailezést helyezte át a felhőbe, ezt követik a csoportmunka-alkalmazások (pl. webes meeting / konferencia / video megoldások) 38%-kal, majd a naptár (21%,), az irodai alkalmazások (19%) és az üzleti szoftverek (17%) zárják a sort.”

Forrás:
E-mail, szoftverek, naptár – minden megy a felhőbe; HVG.hu; 2012. augusztus 8.
Cisco Global Cloud Networking Survey