Skip to main content
gazdaság

Elég volt a kiszervezésből?

Szerző: 2012. augusztus 13.No Comments

„Világszerte csökken az outsourcing biznisz.

Arra világított rá az Everest Group nemrég megjelent globális tanulmánya, hogy az IT-s outsourcing szerződések száma szerte a világon csökkent. Mintegy 20 százalékos a visszaesés: az idei év második negyedében 411 ilyen üzlet köttetett, szemben a tavalyi hasonló időszak 516 darabos eredményével (holott a fenti számba már a korábbi szerződések megújítását is beleszámolták).
Salil Dani, a piackutató egyik vezetője azt is elárulta, hogy nem csak mennyiségben, hanem a megkötött üzletek értékét tekintve is csökkenő a tendencia. A második negyedévben a legnagyobb – 50 millió dollárt meghaladó értékű – szerződések száma 54-re esett, míg az első negyedévben ezek száma 61 volt. Ráadásul az első negyedben két „megaüzlet” is megköttetett, vagyis olyan megállapodás született a felek között, melyek értéke több mint 1 milliárd dollárról szólt.

De mi áll a visszaesés hátterében? Az egyik jelentős tényező az európai adósságválság; az öreg kontinensnek már nem megy olyan jól, így mindenhol kénytelen összehúzni a nadrágszíjat. Ez pedig nem a szolgáltatások kitelepítésének, hanem sokszor sajnos a megszüntetésének kedvez. Emellett az észak-amerikai kontinens sem pörgeti már olyan erősen a bizniszt, mint korábban. Dani szerint ennek elsősorban a közelgő amerikai elnökválasztás az oka, amelynek egyik fontos témája az offshore ügyletek hatékonyabb szabályozása.

Ezen kívül megjelent a „helyi kiszervezés” is, azaz a jelenség, amikor nem más országba, csak az állam területén olcsóbb helyszínre (jellemzően nagyvárosból kisvárosba) vagy másik, kevésbé drága államba helyezik ki a feladatokat. Ez azonban nem jelent akkora költségelőnyt a cégeknek, mintha Indiába vagy a Fülöp-szigetekre outsource-olnák az IT-s munkákat.

Az újonnan megköttetett szerződések az elmúlt negyedévben egy évre vonatkoztatva 2,3 milliárd dollárt tettek ki, míg 2011 hasonló időszakában még 2,6 milliárd dolláros volt a piac. Dani elmondása szerint nem ez az első olyan negyedév, melynek során csökken a megkötött szerződések összesített értéke.

Egy másik felmérés, az Information Services Group júliusi adatai szerint az összes kereskedelmi jellegű kiszervezési ügyletek értékalapon 7 százalékkal nőttek a fenti periódusokra vonatkoztatva. A teljes piac mérete 21,4 milliárd dollárt tett ki az elmúlt három hónapban, mennyiségét tekintve viszont csökkenést (22 százalék) mért az ISG is.”

Forrás:
Elég volt a kiszervezésből?; Szilágyi Szabolcs; Computerworld; 2012. augusztus 10.