Skip to main content
gazdaság

Senki nem akar fejleszteni semmit

Szerző: 2012. augusztus 20.No Comments

„Eddig nem tapasztalt mélységbe zuhant a hazai vállalkozások beruházási szándéka, csupán a kkv-k kevesebb mint fele gondolkodik fejlesztésben. A beruházások tárgyát tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen.

„Jelen pillanatban a vállalkozások csupán 49 százaléka tervez valamilyen beruházást a következő egy év során, ami jelentős, 12 százalékpontos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest” – értékeli Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője az 500 hazai kkv vezető megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérésük eredményeit. A kkv-k legnagyobb arányban ismételten az informatikai fejlesztésekre készülnek (27 százalék). Ezt követi a gépekre, berendezésekre (18 százalék) vonatkozó beruházási szándék, ahol számottevő, 4 százalékpontos visszaesés figyelhető meg. A gépjárműpark korszerűsítésében a kkv-k mindössze 14 százaléka gondolkodik” – részletezte az eredményeket Németh László.

A különböző szektorokat tekintve a legkisebb beruházási szándék a kereskedelmi cégeknél figyelhető meg, kevesebb mint a felük (43 százalék) tervez valamilyen korszerűsítést. Közel azonos arányban gondolkodnak fejlesztésben a szolgáltató (48 százalék) és az ipari (52 százalék) cégek, ugyanakkor míg az ipari cégeknél a gépek fejlesztése az elsődleges beruházási cél, addig a szolgáltató szektorban az informatikai beruházások állnak az élen. A mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg a legnagyobb beruházási kedv, 70 százalékuk gondolkodik valamilyen újításban. Az agrárvállalkozások főként a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak. Ezzel szemben a gépjármű és az informatikai fejlesztésekben gondolkodók aránya elenyészőnek tekinthető a mezőgazdasági vállalkozásoknál.

A piacbővítési szándék csupán enyhén változott az előző negyedévhez képest. A vállalkozások 38 százaléka tervezi, hogy új piacot keres a jelenlegi kínálatához, 28 százalékuk gondolkozik új termék bevezetésén és csak 2 százalékuk tervez profilváltást.”

Forrás:
Senki nem akar fejleszteni semmit; HVG.hu; 2012. augusztus 14.