Skip to main content
közigazgatás: magyar

Leépítések várhatók a közszférában

Szerző: 2012. szeptember 16.2 hozzászólás

„Értesüléseink szerint a jövő évre tervezett hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálás lesz a közszférában: egyfelől megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be, másfelől több ezer fős leépítés is megvalósulhat az államigazgatási apparátusban, illetőleg az önkormányzatoknál. Eközben a kormány ebben a körben befagyasztja a bérköltségeket is, egészen 2015-ig.

A közszféra létszáma jelenleg hozzávetőlegesen 650-670 ezer fő, amely túlméretezett az ország „adottságaihoz” képest. Kormányzati forrásokból származó információink szerint közép távon négyszázezer dolgozó foglalkoztatása lenne az optimális a közigazgatásban, vagyis az államigazgatási szerveknél és az önkormányzatoknál.

Úgy tudjuk, a jövő évi hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálás lesz ebben a körben. Részint megszüntetik azokat a státusokat, amelyeket jelenleg sem töltenek be – ilyenből egy-kétezer lehet országos viszonylatban –, továbbá több ezer fős leépítés is elképzelhető. Például a 2011-2012-es költségvetési terveknél is több ezer fős leépítéssel kalkuláltak a szaktárcánál, de végül látszatmegoldások születtek. Egyébként tízezer közszolga elbocsátásával durván 40-45 milliárd forint spórolható meg évente a béreken. Értesüléseink szerint a létszámcsökkentés elsősorban a minisztériumi háttérintézményeket és a helyhatóságokat érintheti majd…”

Forrás:
Leépítések várhatók a közszférában; Szajlai Csaba; Magyar Hírlap; 2012. szeptember 14.