Skip to main content
közigazgatás: magyar

A Századvégből lesz a kormány egyetlen tanácsadója

Szerző: 2012. szeptember 30.No Comments

„A nemzeti fejlesztési miniszter javaslata alapján a jövőben szinte csak a Századvég végezné el a tanácsadói, döntés- és jogszabály-előkészítői munkákat az összes tárcánál a minisztériumi szakértők és más háttérintézmények helyett. Az érvelés szerint a kormány így számolhatná fel a párhuzamos megbízásokat és ezáltal a kiadásokat is csökkenteni tudná. A költségcsökkentés ötlete maximálisan támogatandó, de ez a fajta központosítás igen komoly problémákat vet fel.

Senki sem ért mindenhez
Egy modern állam működtetéséhez az államigazgatásban is szükség van külső tanácsadókra, hiszen nem létezik sehol olyan közigazgatás, melyben minden témára akadna kiváló szakértő. Nem is beszélve arról, hogy sokszor jóval olcsóbb egy meghatározott munkát kiszervezni, mint annak elvégzésére még külön közszolgákat felvenni. Mivel a Századvég összesen 3,1 milliárd forint értékű tanácsadói tendereket nyert meg és szinte minden kormányzati terület számára kell szakértői anyagokat szállítaniuk, minden bizonnyal az NFM kalkulációi azt mutatták, hogy költséghatékonyabb, ha valóban mindent erre a cégcsoportra bíznak és inkább felszámolják a párhuzamosságokat.

A probléma csupán az, hogy miként az államigazgatás sem érthet mindenhez, úgy egy tanácsadó cég(csoport) sem. Az üzleti szférában sem létezik olyan csapat, mely minden témában képes magas színvonalú döntéselőkészítő tanulmányokat és egyéb szakmai anyagokat írni, és persze olyan jogász sincs, aki minden szakterületen képes lenne komoly jogszabálytervezeteket szerkeszteni. Vagyis az ilyen típusú központosításnak alapvető problémája az, hogy dolgozhat akármennyire is remek csapat a Századvégnél, egészen biztos, hogy ők sem értenek egyformán minden területhez és problémához.

A sokszínűség veszik el
Ám a javaslattal szembeni legfontosabb ellenérv, hogy ellentétben az üzleti szférával, egy állam kormányzásának éppen az az egyik különlegessége, hogy annak teljesítményét nem lehet egyetlen mutatószámmal mérni. A kormányzás ultima ratiója pontosan az, hogy egy országban milliónyi különböző érdek van, melyet a döntések során figyelembe kell venni. Azzal viszont, hogy ugyanazt a tanácsadói csoportot akarja a kormány minden döntés előkészítésére használni, éppen ez a természetes sokszínűség fog eltűnni a folyamatból. Sokkal kevésbé tud majd érvényesülni egy-egy terület specialitása, ráadásul a hibázás lehetősége is megnő az erőszakosan egységesített szemlélet miatt…”

Forrás:
Kiszervezett döntéselőkészítés: csak a Századvég; Véleményvezér; 2012. szeptember 27.