Skip to main content
közigazgatás: magyar

Minden önkormányzattal egyeztetnek

Szerző: 2012. október 3.No Comments

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Államigazgatási Kollégium keddi, nyíregyházi ülésén a meghívott vendég dr. Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt. – A területi államigazgatás legfontosabb kérdése a januártól létrejövő járási hivatalokkal kapcsolatos feladatok előkészítése – mondta a helyettes államtitkár. – Azért tárgyal erről az államigazgatási kollégium is, mert a tagjai azok a szakigazgatási szervvezetők, akiknek már vannak olyan szerveik, amelyek a járási szakigazgatás szervezi lesznek. Ilyen a körzeti földhivatal, a jelenlegi rendszerben a munkaügyi központok, vagy a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

– A járási hivatalok feladatinak másik részét a jegyzőktől átvett feladatok és hatáskörök adják, ilyenek az okmányirodákban elvégzett feladatok, útlevéllel és személyi igazolvány kiadásával kapcsolatos teendők, gyámhivatali, gyermekvédelmi, menekültügyi, idegenrendészeti, környezet- és természetvédelmi feladatok, bizonyos szociális ellátási formák. Így a jegyzők által ellátott államigazgatási ügykör fele kerül át a járási hivatalokhoz. Ezekről folynak most a tárgyalások – sorolta dr. Zöld-Nagy Viktória.

Mint megtudtuk, minden megyében, valamennyi önkormányzattal külön egyeztetéseket folytat a kormányhivatal. Azokon a településeken, ahol ügysegédek, kirendeltségek vagy járási hivatalok működnek majd januártól ott az önkormányzatokkal október 31-éig megállapodást is kötnek a kormányhivatalok. – Ez a megállapodás fogja megadni a jogszabályi keretét annak, hogy pontosan hány fővel állnak fel a járási hivatalok, s közülük mennyi kerül át az önkormányzattól, a polgármesteri hivataltól, a körjegyzőségekből, illetve azt is, hogy milyen ingó és ingatlan vagyon az, amelyben a járási hivatal a feladatát el fogja látni – mondta a helyettes államtitkár.”

Forrás:
Minden önkormányzattal egyeztetnek; Bednárik Mónika; Szabolcs Online; 2012. október 2.