gazdaságinformatikaInternetközigazgatás: magyar

Az informatikának komoly a múltja, ígéretes a jövője Magyarországon

Szerző: 2012. október 8.No Comments

„Ígéretes jövője van Magyarországon az informatikai szektor fejlesztésének Orbán Viktor miniszterelnök szerint.

A kormányfő ezt csütörtökön a budapesti kibertér-konferencia megnyitóján mondta, felidézve, hogy a magyarok mindig is élen jártak az informatikai szektor fejlesztésében: elég csak a matematikus Neumann Jánosra, a beszélőgépet feltaláló Kempelen Farkasra vagy a BASIC komputernyelv megalkotójára, Kemény Jánosra gondolni.

Orbán Viktor szerint azonban az infokommunikációs technológia területének nemcsak komoly múltja van Magyarországon, hanem ígéretes jövője is.

Bár az informatika meglehetősen tőkeigényes terület – folytatta -, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a szektorban még „egy olyan méretű, tőkeszegény ország is képes komoly teljesítményt felmutatni, mint a mi hazánk. Ez valószínűleg azért van így, mert a kibervilág nemcsak az adatállományra, hanem elsősorban a szürkeállományra épül”. Ezért a tőkeszegény országok az innovatív kezdeményezéseikkel hozzá tudnak járulni az IT- és a kiberszektor fejlődéséhez – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „nekünk, magyaroknak az IT-szektor korlátlan lehetőséget nyújt a gazdaságunk fejlesztésére.

Beszédében elmondta továbbá, hogy a magyarok nagyra becsülik azt a szabadságot is, amely csak egy virtuálisan létező, számítógépekből és kábelekből álló rendszerben, a kibertérben jelenik meg.

Orbán Viktor hangsúlyozta ugyanakkor: még mindig kevés felhasználónak jut eszébe, hogy a kibertérben nap mint nap bűncselekménynek eshet áldozatul. Tavaly az internetes bűnözés mértéke meghaladta a világ drogkereskedelmének árbevételét – hívta fel a figyelmet, közölve: a magyar kormány álláspontja az, hogy a világ országainak különösen nagy erőfeszítést kell tenniük és együtt kell működniük a kibertér biztonságának megteremtéséért, és fel kell készülniük a kiberterrorizmus elleni harcra, mert ma már nem elképzelhetetlen, hogy valaki csekély ráfordítással és egy aránylag egyszerű gép segítségével egy egész állam működését megzavaró támadást indítson.

„A kibertér lényegében falak nélküli világ, amelyen belül meg kell oldani a magánszféra, a személyes adatok és a magánéletre vonatkozó információk védelmét, valamint a nemzetbiztonsági szempontból jelentős információk védelmét is” – zárta szavait a kormányfő.

A Budapesten, a Millenáris Parkban megrendezett kétnapos kibertér-konferencián az internet biztonságáról és a számítógépes bűnözésről is tanácskoznak külföldi politikai vezetők és szakemberek.”

Forrás:
Az informatikának komoly a múltja, ígéretes a jövője Magyarországon; Miniszterelnökség; 2012. október 4.