Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé terjesztik a meteorológiáról szóló törvényjavaslatot

Szerző: 2012. október 18.No Comments

„A Vidékfejlesztési Minisztérium azt tervezi, hogy még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé terjeszti a meteorológiáról szóló törvényjavaslatot. Fazekas Sándor miniszter ezt a szocialista Szabó Imre írásbeli kérdésére válaszolta. Jelezte, hogy a törvénytervezet kidolgozását megkezdték a tárcánál.

Azt szeretnék, hogy a meteorológiai tevékenységről egy szakmailag teljes mértékig megalapozott jogszabály szülessen, amely tartalmazza a meteorológiai tevékenységet végző személyek jogait és kötelezettségeit, illetve a meteorológiai előrejelzés és a veszélyjelzés végzésének feltételeit, továbbá a meteorológiai szolgáltatás és operatív kutatás anyagi alapjainak egyértelmű biztosítását – olvasható a válaszban.

A parlamenti honlapon elérhető tájékoztatásában Fazekas Sándor felidézi, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat működésének szabályait most kormányrendelet állapítja meg, de az annak életbe lépése óta eltelt idő, valamint a bekövetkezett változások indokolttá teszik a jogszabály felülvizsgálatát.

„A hazai meteorológia körülbelül 140 éves hagyományra épülő, rendkívül kiterjedt tudáshalmazt felölelő önálló diszciplína, a mindennapi élet szerves része, a gazdaság és gazdálkodás fontos befolyásoló tényezője, a jövő problémáinak megoldásában komoly szerepet játszó tudomány és erőforrás” – írta a tárcavezető.”

Forrás:
Orbánék rendet tennének a meteorológusoknál; HVG.hu/MTI; 2012. október 15.
K/8615 Tervezik-e a meteorológiai törvény elkészítését még ebben a parlamenti ciklusban?; Szabó Imre; 2012. október 2. (pdf)
8615/1 írásbeli válasz interpellációra/kérdésre; Fazekas Sándor; 2012. október 15. (pdf)