Skip to main content
gazdaságinformatika

Itt az új trend: BYOD, avagy dolgozz a saját gépeden

Szerző: 2012. október 28.No Comments

„Magyarországon is a következő évek egyik legfontosabb trendje lehet a BYOD. Nőhet az igény a következő években az iránt, hogy az alkalmazottak munkahelyükön is használni tudják saját eszközeiket. Bár a kezdeményezés a munkavállalóktól indult, a számukra kedvező trendet a cégek is könnyen meglovagolhatják.

A vállalati informatika egyik legfontosabb trendje a következő években egyértelműen a „Hozd a saját eszközöd” (Bring Your Own Device – BYOD) lehet – legalábbis ez derül ki az ágazati szereplők és a piackutatók által a közelmúltban készített felmérésekből. A Cisco egy nemrégiben közzétett – kilenc országra kiterjedő, 18 különböző informatikai iparág közel 4900 döntéshozójának megkérdezésével készített – elemzése szerint tízből kilenc cég már most is lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak valamilyen formában használják saját eszközeiket munkahelyükön, a jövőben azonban a BYOD akár a cégek IT-ról alkotott képét is átalakíthatja.

A kutatás szerint a vállalatok 63 százaléka arra számít, hogy a következő két év során növekedni fog a vállalati hálózatokhoz csatlakozó munkavállalók tulajdonában lévő eszközök száma, s ezt támasztja alá a Cisco előrejelzése is, amely szerint 2014-ben egy alkalmazottra átlagosan 2,8 vállalaton belül is használt kütyü jut majd, szemben a tavalyi 2,3-mal.
Ugyanezt mutatja a Kaspersky napokban kiadott elemzése is. Az IT-biztonsági megoldásokat gyártó orosz cég 22 országot érintő felméréséből az derült ki: az informatikai szakemberek 72 százaléka vélekedik úgy, hogy a BYOD a vállalati működés több területére is komoly hatással lehet. A társaságok nagyjából fele tervezi, hogy meglovagolja az új trendet, és arra ösztönzi a munkavállalóit, hogy saját eszközeiket használják a mindennapi munkavégzés során, de a BYOD iránt egyelőre kevésbé fogékony cégek is elkerülhetetlennek tartja a tendenciát.

A saját készülékek munkahelyi használatának gyors térnyerését egyértelműen a mobil eszközök rohamos terjedése hajtja. A globális táblagéppiac a legfrissebb előrejelzések szerint a következő öt esztendőben átlagosan évi 26 százalékkal bővülhet, s várhatóan kétszámjegyű növekedést mutatnak majd az okostelefon-eladások is. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Solutions & Market prognózisa szerint az alkalmazottak által használt mobil eszközök száma két év alatt több, mint duplájára emelkedhet, s az idei szűk 150 milliót követően 2014-ben már elérheti a 350 milliót is.

A vállalati és munkavállalói igény növekedése természetesen az ilyen technológiák piacának is komoly lökést adhat a következő években. Tavaly a Markets & Markets piackutató adatai szerint BYOD és egyéb vállalati mobilitáshoz köthető megoldásokra világszerte összesen 67,2 milliárd dollárt költöttek a cégek, 2017-re azonban ez a szám elérheti a 181,4 milliárdot, ami a következő bő fél évtizedre évi 15 százalékos növekedést vetít előre.

Ágazati szakértők várakozásai szerint a globális trendeknek megfelelően alakulhat a BYOD elterjedése Magyarországon is. Szabó Péter a T-Systems Magyarország Zrt. szenior termékkonzulense a Világgazdaságnak elmondta: bár hazánkban egyelőre nem különösebben elterjedt a saját eszközök vállalati használata, a cégek láthatóan itthon is kezdik felismerni, hogy hosszabb távon elkerülhetetlen az, hogy az alkalmazottak saját gépeiken is dolgozzanak. A folyamatot ráadásul Magyarországon is erősítheti a táblagépek és az okostelefonok gyors terjedése: az IDC előrejelzései szerint a hazai tabletpiac az idén értékben 43 százalékkal bővülhet, az átlagárak érezhető esése miatt azonban darabszámban ennél is jóval nagyobb lehet a növekedés, az okostelefonok pedig már abszolút dominálják a mobilpiacot, hiszen a szolgáltatók tapasztalatai szerint az eladott készülékek 90 százaléka ilyen típusú.

Bár az igény elsősorban az alkalmazottak, s ezen belül is a jobb minőségű, magasabb árkategóriás saját készülékkel rendelkező felső vezetők részéről jelentkezik, a vállalatok – különösen a nyugati országokban – ha már így alakult, igyekszenek rájátszani erre a folyamatra, s lehetőség szerint akár a teljes vállalatra kiterjeszteni azt – jelezte Szabó Péter. Ennek oka egyszerűen az, hogy a BYOD komoly költségcsökkentést tesz lehetővé a cégek számára, hiszen amennyiben az alkalmazottak saját gépükön dolgoznak, a vállalat ezen eszközök beszerzését, támogatását és szervizelését is megspórolhatja.

Itthon egyelőre elsősorban a nagyobb vállalatok esetében merült fel az igény arra, hogy biztosítsák a munkavállalók tulajdonában lévő eszközök céges IT-rendszeren belüli használatát. Mivel ezek a vállalatok jellemzően saját informatikai infrastruktúrával rendelkeznek, gyakran megpróbálják házon belül megoldani ezt a feladatot is, Szabó Péter szerint azonban a jövőben inkább az lesz jellemző, hogy külső szolgáltatóra bízzák az alkalmazotti készülékek vállalatai rendszerbe történő beépítését.

Ennek magyarázata egyrészt az, hogy az IT-outsourcing hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt, s bár a felhő alapú szolgáltatásokkal szemben a magyarországi vállalatok egy része még mindig bizalmatlan, most már azért egyre többen szerveznek ki komplett feladatokat, felismerve az ebben rejlő költségcsökkentési lehetőségeket. Másrészt azonban fontos látni azt is, hogy a BYOD bármennyire is előnyös folyamat a vállalatok számára, komoly biztonsági kockázatokat rejt, hiszen amennyiben a vállalat nem körültekintő, adatszivárgáshoz vezethet, vagy akár az is előfordulhat, hogy az alkalmazott a teljes vállalati rendszert megfertőzi saját gépéről. A külső szolgáltatók, amelyek jellemzően komplett csomagokat kínálnak a cégeknek, ezeket a problémákat személyre szabottan képesek kezelni, a T-Systems Magyarországnál például a vékony kliens használata kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Új szegmens
A felsővezetők azon igényét, hogy munkahelyükön is használhassák saját eszközeiket a nagy személyi számítógép és mobil-telefongyártók is felismerték. Ezek a cégek sorra jönnek ki olyan jellemzően felső árkategóriás készülékekkel, amelyekkel kifejezetten a top menedzsereket célozzák meg, s amelyek egyszerre alkalmasak szabadidős tevékenységre, és munkavégzésre. Szakértők szerint kifejezetten kedveltek lehetnek a jövőben azok a készülékek, amelyek valamilyen módon táblagépből billentyűzettel rendelkező eszközzé alakíthatóak.

Innovációs központ
A T-Systems Magyarország és a Cisco az előbbi társaság Budafoki úti épületében október elején avatta fel új innovációs központját, amelynek egyik első fontosabb projektje épp a BYOD-hoz köthető. A FutureZone névre keresztelt központ amellett, hogy a Cisco megoldásain alapuló szolgáltatásokat fejleszt, bemutatóközpontként is működik. Fontos feladata az is, hogy megszervezze a kidolgozott megoldások piaci bevezetését.

Az egységben jelenleg folyó munka elsősorban az új hálózati technológiák cloud alapú megoldásaira épít, míg a közeljövő projektjei között a zöld IT, a biztonságos wifi illetve az informatika innovatív egészségügyi alkalmazása szerepelnek.

Miután azonban a T-Systems Magyarország megítélése szerint hazánkban a BYOD már olyan fázisban van, hogy be lehet mutatni a potenciális ügyfeleknek, 2012-re tulajdonképpen ezt, illetve ehhez kapcsolódóan a piac fejlesztését tűzte ki elsődleges célul a két vállalat.”

Forrás:
Itt az új trend: BYOD, avagy dolgozz a saját gépeden; Világgazdaság; 2012. október 25.