Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az adósságátvétel miatt konfliktus alakult ki a jól és a rosszul gazdálkodó önkormányzatok között

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„Több fideszes képviselő nehezményezi azt, ahogy az állam rendezné az eladósodott önkormányzatok helyzetét. A kormány másfél hetet adott az elégedetlen fideszeseknek, hogy írják le javaslataikat – írja az Index.

A kormánypárti képviselők november 7-ig véleményezhetik azt a kormányzati javaslatot, amely szerint az állam átvállalná az önkormányzatok adósságát – egy erről szóló körlevelet küldött ki hétfő délután a Fidesz-frakció vezetősége a kormánypárti politikusoknak.

Az észrevételeket azért várják, mert több képviselő is jelezte: az adósságátvétel miatt konfliktus alakult ki a jól és a rosszul gazdálkodó önkormányzatok között. A levél kiküldését a Fidesz-frakció sajtóosztályán megerősítették, de hozzátették: más javaslatoknál is előfordul, hogy kikérik a frakciótagok véleményét.

Orbán Viktor kormányfő szombaton jelentette be, hogy az állam összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljesen átvállalja az állam. Az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságát átlagosan 40 százalékos mértékben veszi át a kormány, úgy, hogy településeként az egy főre jutó helyi adóbevétel alapján számolják ki az adósságátvétel arányát.

Az Index szerint a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén néhány képviselő szóvá tette, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek nem adósodtak el, felelősen gazdálkodtak az elmúlt években.

Az egyik felszólaló Balla Mihály volt, aki 2010-ben egyéniben szerzett mandátumot Balassagyarmaton. Balla az Indexnek azt mondta: a képviselőcsoport előtt arról beszélt, hogy nemcsak az eladósodott, hanem a nullszaldós, illetve pozitív mérleget felmutató önkormányzatokat is segíteni kellene.

A frakcióülés egy másik résztvevője a kormány terveiről azt mondta: „nehéz megmagyarázni, hogy miért a felelőtlenül gazdálkodók kapnak lehetőséget”.

Egy fideszes politikus szerint kódolva van a konfliktus azokban az esetekben, amikor a kormány nem az adósság száz százalékát veszi át. A konfliktus az okozza majd, hogy egyes önkormányzatok az adott település működtetése, mások pedig „kevésbé fontos beruházások, karneválok” miatt adósodtak el – fogalmazott.”

Forrás:
Index: nem tetszik az önkormányzati csomag néhány fideszesnek; HVG.hu/Index.hu; 2012. október 30.