Internetmédia

Blogot indított a kínai kormány

Szerző: 2012. november 13.november 17th, 2012No Comments

„A hétvége óta a kínai kormánynak is külön oldala van a Sina mikroblogon, tovább gyarapítva a kormányzati szervezetek mikroblogjainak immár 30 ezret is meghaladó számát.

Két nap alatt a kínai kormány 15 mikroblogbejegyzést tett, követőinek száma hétfő délután a 300 ezret közelítette. A fiók célja a hivatalos rendeletek és politikák pontos és időben történő közzététele, utasítások nyilvánosságra hozatala és a közösség szolgálata – fogalmaz a legelső bejegyzés. A mikroblogfiókot a kormány általános irodája nyitotta meg, amely a kormányzati információk közzétételéért felelős.

Kínában jelenleg több mint 500 millió aktív mikroblog-felhasználó van, közülük mintegy 300 millióan használják a Sina szolgáltatásait. Az elmúlt időszakban egyre több híresség, vállalat és társadalmi szervezet is regisztrált a közösségi platformon a lakosság elérésére, s a „mikroblogláz” a kormányzati hivatalokat is elérte. A Sina legutóbbi statisztikái szerint szeptember elején több mint 33 ezer kormányzati szervezet és hivatal rendelkezett saját mikroblogoldallal, számuk tavaly év végéhez képest megduplázódott. Jellemzően megtalálható a Sinán például az összes tartomány és városainak rendőrsége, közlekedési hatósága, kommunikációs irodája, egészségügyi szervezetei, városi, kerületi bizottságai és ezek alsóbb szervezetei.

A Sinán regisztrált kormányzati hivatalnokok száma szeptember elején a 18 ezret közelítette, a legaktívabb blogolóknak a pekingi, a sanghaji és a kantoni hivatalok és hivatalnokok bizonyulnak – derül ki az adatokból. Az egyes szervezetek és magánszemélyek nem csupán saját népszerűsítésük és a lakosság információkkal való ellátása végett regisztrálnak, egyre gyakrabban a mikroblogok jelentik a közvéleménnyel való kapcsolattartás legfőbb platformját, és az is gyakori, hogy az őket ért vádakra, kritikákra is azokon keresztül válaszolnak.”

Forrás:
Blogot indított a kínai kormány; SG.hu; 2012. november 12.