közigazgatás: magyar

Döntött a kormány az önkormányzati adósság átvállalásáról

Szerző: 2012. november 15.november 19th, 2012No Comments

„Az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
Tállai András a kormányszóvivői sajtótájékoztatón kifejtette: az ötezer lakosnál nagyobb önkormányzatok esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz az állam.

Elmondta, az összesen 1956 helyhatóságot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az adósságkezelés technikai részleteit az Államadósság Kezelő Központ végzi majd el 2013. június 30-áig, tehát „a jövő év félévéig lényegében közel kétezer önkormányzati fog megmenekülni az adósságától”.

A kormány döntött arról is, hogy az önkormányzati rendszer veszélyes mértékű eladósodásának jövőbeni megakadályozása érdekében több törvényt is szigorítani kell – folytatta.

Tállai András kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a stabilitási törvény az idei évtől szabályozza az önkormányzatok éven túli hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. Megjegyezte továbbá, hogy egy, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítvány meghatározná az önkormányzatok új, feladatalapú finanszírozásának szabályait is. Ezt azt jelenti, hogy az önkormányzatok a jövőben nem kaphatnak szabadon felhasználható állami támogatást, csak meghatározott feladatokra kérhetnek költségvetési pénzt – fejtette ki az államtitkár.

A kormány képviselője szólt arról is, az önkormányzatok konszolidációja csak akkor lehet teljes, ha az minden kötelezettségvállalásra kiterjed, a kabinet ezért megvizsgálja miként lehetséges a folyószámlahitelek átvállalása.

Tájékoztatása szerint az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb várások összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszterelnök korábbi szavait megerősítve elmondta, a kormány első lépésben az önkormányzatokkal kíván megállapodni, a bankok addig legfeljebb technikai egyeztetésekre, a tárgyalás előkészítésére számíthatnak. A kabinet pénzintézetekkel kapcsolatos álláspontjára vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, „semmi újdonság nincs abban, ami a magyar sajtóban megjelent”, vagyis a kormány tudja, hogy a „hitelminősítők milyen protokollal működnek”, éppen ezért „felelőssége teljes tudatában dönt” majd a hitelátvállalás módjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.”

Forrás:
Döntött a kormány az önkormányzatok adósságátvállalásáról; Belügyminisztérium; 2012. november 14.