Skip to main content
gazdaságinformatika

Rogán nagy lehetőséget lát az okostelefonban

Szerző: 2012. november 19.No Comments

„Az infokommunikációs és távközlési (ICT) ágazat vállalatai tudatában vannak a gazdaság és politika előtt álló kihívásoknak, de az elmúlt években hozott intézkedések egy része indokolatlanul és igazságtalanul nagy terheket ró rájuk – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója egy konferencián. Rogán Antal előadásában a fejlesztési feladatok között említette az az új mobil eszközben, az okostelefonban rejlő lehetőségek kiaknázását.

Az infokommunikációs és távközlési (ICT) ágazat jelenét és jövőjét meghatározó trendekről tájékozódhattak hazai és külföldi szakemberek csütörtökön Budapesten, a T-Systems Magyarország szakmai konferenciáján.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az ICT-ágazat magyarországi jelentőségét, gazdasági súlyát, kilátásait és a további fejlesztések előtt álló akadályokat vázolta fel előadásában.

Elmondta, hogy az ágazat fejlődése egyértelműen az elmúlt két évtized magyar sikertörténete. Az ágazat szolgáltatásainak minősége a legmagasabbak között van Európában, a magyar mobilhálózatok megbízhatósági és minőségi színvonala nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő.

Mattheisen rámutatott, hogy az elmúlt három évben közel 500 milliárd forint távközlési fejlesztési beruházás történt az országban. A magyar ICT-ágazat árbevételének 10-12 százalékát fordítja beruházásra, ami nemcsak más ágazatokhoz képest, hanem külföldi összehasonlításban is magas arány.

Az ICT-ágazat Magyarország bruttó hazai termékének 11 százalékát állítja elő, és évi 15 milliárd forinttal az egyik legnagyobb megrendelője a magyar kis- és középvállalati szektornak.

A sikertörténet folytatásához azonban fenntartható és kiszámítható üzleti környezetre van szükség – tette hozzá Christopher Mattheisen, hozzátéve: ellenkező esetben az ágazat nem lesz képes kiaknázni a teljes benne rejlő potenciált.

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az ágazat vállalatai teljes mértékben tudatában vannak a magyar gazdaság és politika előtt álló példátlan kihívásoknak, a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében az elmúlt években hozott intézkedések egy része azonban megítélésük szerint indokolatlanul és igazságtalanul nagy terheket ró rájuk.

A Magyar Telekom vállalati és intézményi ügyfélkörnek testre szabott infokommunikációs megoldásokat nyújtó érdekeltsége, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, Budafoki Róbert a konferencián a vállalat stratégiájának fő irányairól tájékoztatta a résztvevőket.

A gazdasági világválság ICT-ágazatra gyakorolt hatásairól és a technológiaváltáshoz vezető útról tartott előadást Steven Frantzen, az International Data Service (IDC) kutatásokért felelős vezető alelnöke.

Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke, a Fidesz frakcióvezetője az infokommunikációs nemzetgazdasági jelentőségét, és a fejlesztésben a kormányra háruló szerepet vázolta fel a konferencia résztvevőinek. Emlékeztetett arra, hogy az ország stagnáló-csökkenő gazdasági teljesítménye ellenére is a KSH legfrissebb adatai szerint az első félévben az ICT-ágazat teljesítménye 4,5 százalékkal emelkedett.

Rogán adatokkal támasztotta alá a szektor felhasználói oldalán elmúlt években elért „döbbenetesen gyors” ütemű növekedést: 2009-ről 2011-re az internet előfizetések száma Magyarországon 2,8 millió környékéről 4,2 millióra emelkedett, az országban négy millióan használják rendszeresen az internetet, 11 millió mobil előfizetés van, emellett 2,2 millió a vezetékes szélessávú és 1,7 millió a mobil internet előfizetések száma.

Szerinte viszont miközben Magyarországon óriási előrelépés történt az internet-hozzáférés területén, felhasználói oldalon és az elérhető szolgáltatások számos területén nagy kihívásokkal kell szembenézni. A 15 év feletti magyar lakosság körében a digitális írástudatlanság mértéke még ma is közel ötven százalékos. Különösen nagy lemaradás tapasztalható az időseknél, a hátrányos helyzetűeknél, a kistelepülésen élőknél.

Az új generációs, nagy sávszélességet biztosító infrastruktúra a magyar települések közel felében még mindig nem érhető el, a lakosság néhány százaléka számára pedig semmilyen elérhető szélessávú struktúra nem áll rendelkezésre.

Rogán Antal a kormányzat előtt álló legfontosabb informatikai fejlesztési feladatnak az előfizetések növekedésében és az új mobil eszköz, az okostelefon megjelenésében rejlő lehetőségek kiaknázását jelölte meg. Rámutatott, hogy mindazok a szolgáltatások, amelyek a már meglévő infrastruktúrában elérhetőek lennének, csak lassacskán szaporodnak, és szinte egyáltalán nem gyarapodnak a kormányzati közösségi szolgáltatások tekintetében.

Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának elnöke négy fejlesztési területet jelölt meg: az államigazgatási szolgáltatások bővítését, a digitális írástudás színvonalának emelését, az e-gazdaság térnyerésének elősegítését és a szélessávú internetes infrastruktúra bővítését.

Elmondta, hogy a politika és a gazdaság világában egyaránt csak könnyen és egyszerűen hozzáférhető, a nagy információtömegben a pontos tájékozódást lehetővé tévő szolgáltatásokkal lehet megteremteni a bizalmat a szolgáltató és a felhasználó között. „A jövő fogyasztójához és a jövő választójához az út mostantól kezdve az okostelefonján keresztül vezet” – fogalmazott Rogán Antal.”

Forrás:
Rogán nagy lehetőséget lát az okostelefonban; HVG.hu/MTI; 2012. november 15.