Skip to main content
hírközléstávközlés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közzétette a 2012 és 2015 közötti időszakra szóló rádióspektrum-stratégiáját

Szerző: 2012. december 10.No Comments

„A dokumentum meghatározza a legfontosabb spektrumgazdálkodási stratégiai irányokat és feladatokat, bemutatja a spektrumgazdálkodást befolyásoló szabályozói és tágabb gazdasági, technológiai környezetet, valamint tájékoztatja a piaci szereplőket az NMHH spektrumgazdálkodással összefüggő céljairól és azok megvalósítási eszközeiről.”

  • „… Az országos földfelszíni kereskedelmi analóg audiovizuális műsorterjesztés leállítása legkésőbb 2014. december 31-ig, de lehetőség szerint még a 2013-as évben
  • Az úgynevezett digitális hozadék, avagy „DD-sáv” (790-862 MHz-es, azaz 800 MHz-es sáv) kiürítése 2013–2014 során.
  • A mobilszolgáltatások elterjedésének elősegítése érdekében 2015-ig további legalább 500 MHz frekvenciasáv azonosítása, használata feltételeinek megteremtése a 400 MHz–6 GHz-es tartományban.
  • 2015-ig legalább 98%-os országos beltéri lefedettség elérése, garantált 2 Mbit/s letöltési és 512 kbit/s feltöltési sebességű vezeték nélküli internetszolgáltatás céljára.
  • Nemzetközi szélessávú (LTE) koordinációs megállapodások megkötése 2013. december 31-ig.
  • 2014 közepéig az országos földfelszíni rádiózás hosszú távú koncepciójának elkészítése.
  • 2014. december 31-ig a teljes spektrum (polgári, nem polgári és közös célú frekvenciasávok) áttekintését jelentő elemzés elkészítése és döntés a díjazás módosításáról vagy annak bevezetéséről.
  • 2015-ig az új digitális földfelszíni televíziós technológiák alkalmazási koncepciójának elkészítése.

„Figyelembe véve (…a mobilinternet területén meglévő…) tendenciákat és jelentős lemaradásunkat, a tervidőszak legfontosabb célkitűzésének az európai átlaghoz való mielőbbi felzárkózást tartjuk a mobil szélessávú lefedettség, penetráció, valamint a forgalmazott adatmennyiség dinamikus növelése tekintetében.”

A hálózati infrastruktúrán alapuló verseny élénkítése:
A további spektrumértékesítések és egy 4., saját frekvenciakészlettel, infrastruktúrával rendelkező szolgáltató lehetséges megjelenése a mobilpiacon kijelölheti az utat a tervidőszakban a hálózati infrastruktúrán alapuló verseny erőteljesebb ösztönzéséhez és ezzel a ténylegesen szélessávú mobil-adatlefedettség bővüléséhez, a penetrációnövekedés felgyorsításához, az adatforgalom fellendítéséhez, illetve az alkalmazásspecifikus korlátozásoktól mentes mobilinternet-csomagok (TKP: vagyis például skype tiltástól mentes, ha jól értem) széles tömegek számára, elérhető áron való hozzáféréséhez. Az egészséges piaci működés érdekében egy, a piacra új szereplőként belépni kívánó szolgáltatónak meg kell adni azt a támogatást, amit a szabályozói oldalról jelenleg is alkalmaz a hatóság. Ezek közül a legfontosabbak a frekvenciadíjakra érvényes kedvezmények, a belföldi roaming igénybevételének lehetősége.”

Forrás:
Rádióspektrum-stratégia 2012–2015; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2012. december 6. (pdf)
Itt az NMHH frekvencia stratégia – lesz mit olvasni; Telefonközpont blog; 2012. december 7.