közigazgatási informatika

Hivatali ügyintézések 2027-ben

Szerző: 2012. december 11.No Comments

„ Elektronikus ügyintézés, hivatalok rendszereihez hozzáférést nyújtó mobil alkalmazások, videokonferenciák útján zajló bírósági tárgyalások. Vajon valóban ez lesz a jövő?

Jövőre már hazánkban is elérthető lesz az e-bíróság. Az elektronikus bírósági kommunikáció és ügyfélkapcsolat január elsejétől fog működni, így a világhálón is lehetővé válik, hogy bárki joghatályos beadványokat, például keresetet, különféle kérelmeket intézzen a bírósághoz. Ausztria már valamivel előrébb tart, Manfred Matzka, az osztrák kancellári hivatal részlegvezetője elmondta, hogy a help.gv.at platformon csak novemberben 8,5 millió látogatást regisztráltak. A statisztikai adatok alapján minden osztrák állampolgár legalább havonta egy alkalommal felkeresi az oldalt, s mindez csak a kezdet. „Az a trend, hogy az emberek nem mennek el a hivatalokba, hanem online nyújtják be a beadványaikat, a jövőben tovább fog erősödni. Meg fognak változni az állam és a polgárai közötti kommunikáció minőségével kapcsolatos követelmények, ezzel párhuzamosan pedig egyre fontosabb lesz, hogy egységes rendszerek alakuljanak ki” – jelentette ki a szakember.

Eduard Müller, a helyi pénzügyminisztérium csoportvezetője szerint a következő években megjelenhetnek olyan hivatali alkalmazások, amelyeket akár egy közigazgatási szoftverbolt keretében is elérhetővé tehetnek majd. Ezek a programok rendkívüli mértékben megkönnyíthetik a hivatali ügyek intézését, mindez akár a mobil készülékekről is lehetővé válik.

Josef Bosina, az igazságügyi minisztérium munkatársa olyan szoftverről számolt be, amit a gazdasági bűncselekményeknél és a korrupciós ügyeknél használ az államügyészség. A termék lehetővé teszi az irathegyek átnézést és a dokumentumokban való keresést. A közelmúltban számos nagy ügyet oldottak meg és ez az elektronikus segítség nélkül lehetetlen lett volna. A következő években mindennapossá válhatnak a videokonferenciák. Eddig 3000 kihallgatásra került sor videokonferenciák segítségével, ezek 20 százalékát külföldi bíróságokon végezték el. „Ezek a megoldások időt és költségeket takarítanak meg, ráadásul lerövidítik az eljárás időtartamát is. A cél a rendszer kiépítése és akár virtuális bírósági tárgyalások megtartása is lehetséges lesz” – közölte Bosina.”

Forrás:
Hivatali ügyintézések 2027-ben; Berta Sándor; SG.hu; 2012. december 10.