közigazgatás: magyar

1655 kistelepülés adósságát átveszi az állam

Szerző: 2012. december 17.No Comments

„Teljes egészében átveszi az állam 1655 ötezer lakosúnál kisebb település adósságát, és húsz olyan hely van, aminek a hitelfelvételét esetenként vizsgálja meg a kormány – mondta el Navracsics Tibor zalaegerszegi sajtótájékoztatóján pénteken.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az adósságátvállalásról beszélve szólt arról, hogy húsz település esetében azt vizsgálják: hiteleik közösségi célokat szolgáltak, esetleg üzleti vagy befektetési célúak voltak-e. Ez utóbbiak esetében ugyanis a hitelállomány maximum negyven százalékát vállalja át az állam.

Az ötezer fősnél nagyobb települések esetében a kormány súlyozott számítás alapján az adósságaik negyven és hetven százalék közötti részét veszi át. A település „adottságait, kitörési lehetőségeit, eddigi gazdálkodását, az ott élők adóerejét és a települése adóerejét felmérve” az erősebb helyi gazdasággal rendelkezőknél 40, a kevésbé szerencsés adottságúaknak 70 százalékos mértékig veszi át az adósságait az állam.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a cél az, hogy ismét működőképessé tegyék az önkormányzati rendszert, az eladósodottak számára gazdálkodási könnyebbséget hozzon, az el nem adósodottaknak pedig plusz kitörési lehetőséget jelentsen. „Ez nem szívjóság, hanem partnerség”, nem karácsonyi ajándékról van szó, felelősségteljes lépés az átvállalás, mert az önkormányzatok mindent megtettek azért, hogy az állampolgárokat tisztességesen kiszolgálják. Az elmúlt húsz év egyik problémájának megoldásáról van szó, ebben a kormányok szerepe, leginkább a 2002 és 2010 közötti időszakban, sokkal nagyobb volt, mint az önkormányzatoké – mondta.”

Forrás:
1655 kistelepülés adósságát átveszi az állam; Index.hu/MTI; 2012. december 14.