Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics: tiszta viszonyokat akarunk a közigazgatásban

Szerző: 2012. december 17.No Comments

„Tiszta viszonyokra van szükség a közigazgatásban, s ennek a tiszta elszámolás az alapja – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön sajtótájékoztatón, Veszprémben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetője az ötezer lakosúnál kisebb veszprémi települések vezetőinek az adósságrendezésről tartott fórum előtt azt mondta: a kormány megalakulása óta azon dolgozik, hogy tiszta viszonyokat teremtsen a közigazgatásban, ezért indították az államreformot, azon belül az államigazgatási és önkormányzati reformot.

Hozzátette, fontos volt, hogy olyan viszony alakuljon ki az önkormányzatok és az államigazgatás között, amely a pontos feladatelhatároláson, a pontos intézményi elhatároláson és a pontos elszámoláson alapul. Az elmúlt két évben pontosan definiálták, mely feladatokat lát el a jövőben az államigazgatás, és melyeket az önkormányzatok; az államigazgatásban az intézményépítési folyamat a január elsejével működésbe lépő járási hivatalokkal véget ér.

Navracsics Tibor a pontos elszámolásról azt mondta: szakítani akartak a korábbi évek azon gyakorlatával, hogy „a kormány meglehetősen bőkezűen osztott feladatokat az önkormányzatokra, azonban meglehetősen szűkkeblű volt akkor, amikor a feladatok ellátásához szükséges anyagi fedezetet is biztosítani kellett volna”. Az önkormányzatok, ha el akarták látni azokat a feladatokat, amelyeket jogszabály tett számukra kötelezővé vagy a helyi közösség várt el tőlük, akkor egyre inkább „adósságcsapdába sétáltak”. A pontos elszámolás ideje most eljött – állapította meg.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár kiemelte: a tiszta viszonyok megteremtésének fontos része az önkormányzatok kimentése az adósságcsapdából. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én bejelentette: az 5000 lakosnál kisebb települések adósságát teljes egészében átvállalja a kormány.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az érintett településeknek a 2012. december 12-ei állapot szerint december 17-ig kell az államkincstáron át a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak jelentést készíteniük adósságaikról, ebben a hitel, a kölcsön, a kötvény, a váltó és azok járulékai szerepelhetnek. A nemzetgazdasági tárca december 20-ig összesíti a beérkezett adatokat, s 28-án kifizetik a hitelezőknek a tartozásokat.

A 2012. október 31-ei állapot szerint Veszprém megyében 72, ötezer fő alatti településnek összesen négymilliárd forint adósságát vállalja át a kormány – jelentette be Kontrát Károly.

Közlése szerint az adósságátvállalás országosan több mint 1600 önkormányzatot érint, becslések szerint ez 100 milliárd forintot tesz ki.

Kifejtette: az adósságátvállalás az 5000 fő felettiekkel együtt 1857 önkormányzatot érint, ez több mint 600 milliárd forintot jelent; az ötezer fő feletti településeknek január 11-ig kell adatot szolgáltatniuk, február 28-ig megállapodásokat kötnek velük, ez után rendezik adósságukat, amelynek mértéke 40-70 százalék között lesz, az iparűzési adó erősségtől függően – sorolta az államtitkár.

Az 5000 fő alatti települések esetében a vállalkozási célú tartozásoknál 40 százalékos adósságátvállalás jöhet szóba, ez mindössze 20 önkormányzatot érint – válaszolta egy kérdésre az államtitkár.

Kitért arra: az önkormányzati és a stabilitási törvényben vannak olyan szigorítások, amelyek megakadályozzák, hogy az önkormányzatok újra eladósodjanak, a kincstár pedig ellenőrzi az adósságkiváltás folyamatát. Az adósságátvállalás 9 millió embert érint, s mindössze 1 millió ember él olyan településen, amely nem adósodott el, utóbbiak számára kidolgoznak egy kedvezményes, zárt körű pályázati rendszert.”

Forrás:
Navracsics: tiszta viszonyokat akarunk a közigazgatásban; kisalfold.hu; 2012. december 13.