Skip to main content
távközlés

Elindult a békési optikai hálózat építése

Szerző: 2013. február 26.No Comments

„A nyitórendezvénnyel indították útjára kedden a „Határtalan világ — Ártánd-Bélmegyer optikai hálózat kiépítése” című projektet a békési városházán.

Az eseményen Izsó Gábor, Békés polgármestere, a Békési Kistérségi Társulás elnöke, a fejlesztés egyik kezdeményezője hangsúlyozta, a beruházással a határon túli kapcsolatokat is erősíteni szeretnék kulturális és egyéb területeken egyaránt.

Erdős Norbert, Békés megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő a program adatait ismertette, kiemelve, hogy a közösség és a gazdasági élet szereplői számára is komoly jelentőséggel bírhat a projekt.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte, a partiumi településekkel folytatott hatékony együttműködésüknek köszönhetően valósulhat meg a hálózat kiépítése. A magyar-román monitoring bizottság legutóbbi döntése alapján — amelynek a megyéből Farkas Zoltán a tagja — 22 millió 791 ezer euró érkezik Békésbe.

A kedden elindult projekt keretében 90 kilométer hosszú szakaszon, 11 települést ellátó optikai háló épül ki 2014. december 31-ig Békés, Hajdú-Bihar és a partiumi Bihar megyében 999 ezer 369 euró támogatás és öt százalékos önerő mellett. A fejlesztés kapcsolódik ahhoz a szélessávú informatikai hálózathoz, ami 2008-ra jött létre a Békési Kistérségben.”

Forrás:
Elindult a békési szuperhálózat építése; beol.hu; 2013. február 26.