közigazgatás: magyar

Több adósságot vállal át az állam

Szerző: 2013. március 12.No Comments

„Végül mintegy 74,3 milliárd forinttal kerül többe az önkormányzatok adósságkonszolidációja, mint ahogy azt még 2012-ben tervezték. Az ötezer fő feletti települések adósságának átvállalása végül közel 100 milliárddal került többe.

Az ötezer fő feletti települések esetében 277 önkormányzat 2012. december 31-i adósságállományából, 1032,4 milliárd forintból összesen 610,3 milliárd forintot vállal át az állam – tudatta lapunkkal a Belügyminisztérium Sajtófőosztálya. Az ötezer fő alatti településeknél az állam összesen 1710 település 3848 darab szerződésből eredő, 74 milliárd forint összegű adósságát vállalta át teljes egészében. Így összesen az önkormányzatok adósságkonszolidációja közel 684,3 milliárd forintot tesz ki. Tavaly októberben a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a kistelepülések adósságkonszolidációjára mintegy 95–100 milliárdot, míg a nagyobb önkormányzatok megsegítésére 510 milliárdot szánnak, azaz összesen közel 610 milliárdot. A kistelepülések adósságátvállalása végül kevesebbe került (21–26 milliárddal), a nagyobb településeké viszont mintegy 100 milliárddal nőtt a tervezetthez képest.

Ez annak köszönhető, hogy a tárgyalások során a nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter javaslatára végül 166 önkormányzatnál emelkedett az átvállalás mértéke a törvényben meghatározott mértékhez képeset. Az előzetes terveknek megfelelően 276 önkormányzat már február 28-ig aláírta a szerződést az átvállalandó adósság mértékéről, ehhez csatlakozott a főváros március 8-án. Így már csak egyedül Tiszafüreddel nem sikerült megállapodni, mivel önkormányzata időközben adósságrendezési eljárás alá került, így csak az eljárás befejeződését követően kerül sor a részleges adósságátvállalásra.

A nagyobb települések hitelállományának jelentős hányada a kötelező feladatokhoz kapcsolódó projektek önerejét biztosította (többek között közúthálózat rekonstrukció, kerékpárút, város rehabilitáció, oktatási intézmények felújítása), kisebb része pedig a korábban felvett, kevésbé jó kondícióval rendelkező hitelek kiváltását szolgálta. A továbbiakban az 5 ezer fő feletti települések adósságkonszolidációjának részleteit illetően a Nemzetgazdasági Minisztérium az Államadósság Kezelő Központ Zrt. bevonásával tárgyal a Bankszövetséggel és az érintett önkormányzatokkal – tudatta lapunkkal a Belügyminisztérium. A tárgyalások befejezését követő megállapodások aláírására a törvényi előírások szerint 2013. június 28-ig kerül sor.

A 277 – 5 ezer fős lakosság feletti – település közül 48-tól az adósság 40 százalékát, 92 településtől a 70 százalékát veszi át az állam. A főváros adósságának végül a 60 százalékát vállalta át az állam, ennek értéke több mint 104 milliárd forint. „Budapest esetében nem egyszerűen átmeneti segítséget jelent az adósságkonszolidáció, hanem kiszabadítja a fővárost az adósságcsapdából. Így a város fellélegezhet, mázsás terhektől szabadul meg” – hangoztatta a miniszterelnök, miután aláírta a főpolgármesterrel a Budapest-szerződést. Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány arról sem akar lemondani, hogy Budapest a világ fővárosainak élmezőnyébe tartozzon a jövőben is. Ezért a megállapodás arról szól, hogy Budapest a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa lehessen. A Budapest 21 elnevezésű szerződés keretében a kormány 2014 és 2020 között támogatást nyújt számos beruházáshoz, egyebek mellett a Duna-parti városrendezéshez, városfejlesztési projektekhez, s kiemelten közlekedési beruházásokhoz – mondta Tarlós István . A főpolgármester közölte: a jövőben még több, konkrét, projektenkénti együttműködés várható.

Az ötezer fő alatti településeknél 14 önkormányzat esetében a törlesztési célú támogatás mértékének értékelés utáni megállapítására és az adósságkonszolidációra legkésőbb 2013. június 28-ig kerül sor. Jelenleg a döntéselőkészítés van folyamatban.

Azon települések esetében (az év elején 18 ilyen volt), amelyekkel szemben adósságrendezési eljárás van folyamatban, az állam a törlesztési célú támogatást az adósságrendezési eljárás lezárulta időpontjában fennálló és esedékessé váló kölcsön- vagy hitelviszonyt megtestesítő adósságból és váltókibocsátásból eredő fizetési kötelezettség teljesítéséhez nyújtja.

Jelenleg még kidolgozás alatt áll annak a mintegy 1160 településnek a kompenzációja, amelyek nem halmoztak fel adósságot.”

Forrás:
Több adósságot vállal át az állam; Éber Sándor; Világgazdaság; 2013. március 11.