gazdaságtávközlés

Ingyenes internet az InterCity- és az elővárosi vonatokon évente ötvenmillió utasnak

Szerző: 2013. március 18.No Comments

„„Bővíti a MÁV-START az ingyenes internetelérésre alkalmas járműveinek körét, így évente akár ötvenmillió utas is igénybe veheti a legújabb szolgáltatást az InterCity- és az elővárosi vonatokon. Közép-Európában a MÁV-START mind a 735 érintett jármű wifivel történő felszerelése után e tekintetben vezető szerepet fog betölteni, míg teljes Európa viszonylatában az élmezőnybe fog tartozni.” – mondta el Ungvári Csaba a vasúttársaság vezérigazgatója a vállalat mai sajtótájékoztatóján.

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgató-helyettese hozzátette: „A Magyar Telekom piacvezető szolgáltatóként elkötelezett a mobil szélessávú lefedettség bővítése mellett, amivel erősítjük a mobilitást és az ország versenyképességét is. A vasúti kocsikon lévő wifikapcsolat után a Telekom mobilhálózatán keresztül a forgalom Közép-Kelet-Európa legnagyobb adatközpontján, a T-Systems Magyarország budapesti Adatközpontján keresztül bonyolódik; mindez hozzájárul ahhoz, hogy jelentősen bővüljön az aktív mobilinternet-használók tábora.”

Újabb harmincegy ingyenes internetezésre alkalmas kocsival bővül a mai naptól a MÁV-START járműparkja, és az elkövetkező hónapokban hetente újabb húsz-harminc InterCity- és elővárosi járműben lesz elérhető a vasúttársaság legújabb szolgáltatása. Mind a 735 darab érintett kocsi, illetve motorvonat wifirouterrel történő felszerelését várhatóan július 30-ig fejezik be a műhelyekben, így naponta csaknem nyolcszáz közlekedő vonaton lesz elérhető a legújabb fejlesztés. A szerelési munkálatokat a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. illetve a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. végzi. A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps, ez elsősorban levelezésre, portálok olvasására, közösségi oldalak látogatására elegendő. A bővítésnek köszönhetően évente akár ötvenmillió utasnak lesz lehetősége ingyen netezni a vonatokon. A wifielérést biztosító járműveket külső és belső matricákkal jelöli a vasúttársaság. A projekt megvalósításában a Magyar Telekom 100%-os tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. szállította a megoldást és biztosítja a folyamatos wifiszolgáltatást.

A MÁV-START 2011 szeptemberétől biztosítja több vonatán díjmentesen a vezeték nélküli internetelérés lehetőségét. Az utasok elégedettek, a tapasztalatok és a mérések alapján egyre többen veszik igénybe a szolgáltatást. Egyidejűleg akár több százan is csatlakozhatnak egy vonaton a rendszerre, ez péntekenként és vasárnaponként a legnagyobb utasforgalmú időszakokban tapasztalható is. Eddig és jelenleg is az érintett járművek a Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest-Nyugati útvonalon közlekednek, a bővítésnek köszönhetően pedig mától még a budapesti, váci, szobi, újszászi, ceglédi, szolnoki és pécsi utasok egy része is internetezhet a vonatokon. Áprilistól az ország többi IC- és elővárosi vasútvonalán is találkozhatnak az utasok a fejlesztéssel.”

Forrás:
Ingyenes internet az InterCity- és az elővárosi vonatokon évente ötvenmillió utasnak; MÁV-START Zrt., Magyar Telekom Nyrt.; 2013. március 14.