Skip to main content
jogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalom

A magyar igazságügyi rendszer és az EU – tények, számok, összehasonlítások

Szerző: 2013. április 8.No Comments

„Mennyire hatékonyak a magyar bíróságok? Gyorsan működik-e a hazai igazságszolgáltatás nemzetközi összevetésben? Átlagosan mennyi ideig tart, míg az igazságügyi rendszer lezár egy peres ügyet? Az Európai Bizottság felmérése többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az adatok alapján ideje leszámolnunk néhány téves beidegződésünkkel a magyar igazságszolgáltatással kapcsolatban, amely az erős középmezőnybe tartozik az Európai Unión belül.

Az igazságügyi rendszer működése és hatékonysága a gazdaság egyik alapvető fundamentuma, amely nem csak az egyes polgárok életére lehet hatással, de a befektetések és beruházások terén is fontos tényezőnek számít. Egy beruházási döntés során is kiemelt helyen vizsgálják a célországok igazságügyi rendszerét, azaz egy gyorsan és hatékonyan működő rendszer a szó legszorosabb értelmében – beruházásokban, munkahelyekben és jövedelemben mérve – aranyat érhet. Az intézményi közgazdaságtan alaptézise szerint – Douglas C. North Nobel-díjas közgazdász ismert mondását idézve -: „institutions matter”.

A fentiekből adódóan kiemelkedően fontos nemzetgazdasági és uniós cél a jogállamiság erősítése, a gyorsan és hatékonyan működő igazságszolgáltatási rendszer biztosítása. Ehhez kapcsolódva készítette el az Európai Bizottság azt az uniós tagországokra kiterjedő felmérést, az európai igazságügyi eredménytáblát, melynek célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal szolgáljon az Európai Unió 27 tagállamának igazságszolgáltatási rendszeréről.

A 2013. évi európai igazságügyi eredménytábla a peres eljárások lefolytatásához szükséges időre, a lezárt ügyek arányára, a függő ügyek számára, az elektronikus eszközök eljárások keretében történő használatának gyakoriságára, az alternatív vitarendezési módok igénybevételére, valamint a bírák által igénybe vehető képzésekre és a bíróságok anyagi forrásaira vonatkozóan nyújt adatokat. Cikkünkben az általunk legérdekesebbnek ítélt grafikonokat mutatjuk be, a cikk alján csatolt linken a teljes anyag letölthető és megtekinthető.

A magyar igazságszolgáltatás az erős középmezőnybe tartozik
Az európai igazságügyi eredménytábla módszeres áttekintést ad a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek működéséről, és arra mindenképp alkalmas, hogy leszámoljunk a magyarországi rendszerrel kapcsolatban sokakban élő tévhitekkel és téves beidegződésekkel. A statisztikák alapján ugyanis kijelenthető, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszer egyáltalán nem tekinthető átlagon alulinak sem a hatékonyság, sem a gyorsaság, sem pedig a rendelkezésre álló erőforrások tekintetében – sőt, bizonyos területeken a gazdagabb, nyugat-európai tagállamoknál is jobb teljesítményt nyújt.

Az Európai Bizottság által készített felmérés teljes terjedelemben itt érhető el.”

Forrás:
A magyar igazságügyi rendszer és az EU – tények, számok, összehasonlítások; Pénzügyi Szemle Online; 2013. március 29.