Skip to main content
művelődés

Valami készülődik helyesírás-ügyben!

Szerző: 2013. április 29.No Comments

„…Az új lap a készülődő helyesirás.mta.hu honlapot reklámozza izgalmas posztokkal a helyesírásról és – bizony! – ceruzahegyezőkről. Azért készülődő, mert a honlap majd csak április 30-án indul, addig pedig fura feliratokkal várja az odatévedőket és a Refresh-gombok nyomkodására hajlamosabbakat.

Arra, hogy ki áll a helyesiras.mta.hu mögött, nem nehéz rájönni, de nem is titok: a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete a honlap tulajdonosa. A Facebookon egyelőre sok részletet nem árultak el arról, hogy pontosan mi is történik majd a honlapon.

Mi azért tudjuk, hogy mi készül, és egyáltalán nem félünk elárulni. A helyesiras.mta.hu oldalon egy olyan online helyesírási tanácsadó szolgáltatás indul, ahol korszerű nyelvtechnológiai programok elemzik majd helyesírással kapcsolatos problémáinkat. Ennél többet azonban a sajtó sem tudhat a hivatalos lapindítóig.

A helyesiras.mta.hu oldal hivatalos bemutatására április 30-án délután kettő órakor várják az érdeklődőket az MTA székházának kistermében. Kenesei István, a Nyelvtudományi Intézet igazgatója vezeti be az eseményt, a köszöntőt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József mondja majd, de beszédet mond Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is.

Az érdeklődőknek Váradi Tamás, az Intézet osztályvezetője ismerteti a portál céljait és kialakítását, a használati bemutatót pedig Miháltz Márton vezető fejlesztő tartja majd.
Az esemény nyitott, minden érdeklődőt várnak.”

Forrás:
Valami készülődik helyesírás-ügyben!; Nyelv és Tudomány; 2013. április 26.