Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

A hét vitája: az Infotörvény (CXII.) módosítása – A civil szervezetek tiltakozása

Szerző: 2013. május 5.No Comments

„Az atlatszo.hu a K-Monitorral, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettel és a Transparency International Magyarországgal együtt, levélben kérte az információszabadságról szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat elutasítását Rogán Antaltól és Harrach Pétertől. Ugyancsak levélben kérték Navracsics Tibortól, hogy a kormány ne támogassa a törvény elfogadását.

Lehet közérdekű adatot kérni, de nem lehet ezt túlzásba vinni, mert az már visszaélésszerű adatkérésnek minősül – lényegében ezzel a tartalommal nyújtott be törvénymódosító javaslatot két kormánypárti képviselő, ez pedig az Átlátszó.hu oknyomozó portál szerint annyit tesz, hogy az igénylő – mint amilyen az oknyomozó újság is – nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról.

A törvényjavaslat értelmében nem lesznek megismerhetők azok a szerződések, döntést megalapozó dokumentumok, amelyeknek kiadása túl sok munkával járna az adatkezelő szerv számára. A törvény nem pontosítja, hogy „a túl sok munka” mit jelent, így a gyakorlatban a hivatalok dönthetnék el, hogy kiadják-e a kért adatokat vagy sem. Ez tökéletesen szembemegy azzal, amiért a négy szervezet küzd: a közpénzek költésének ellenőrzésével.

Az átlátszó.hu különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvénymódosítást kivételes és sürgősségi eljárásban, egy nap alatt, mindenféle előzetes egyeztetés és a civilszervezetek megkérdezése nélkül nyújtották be. „Semmi nem indokolja, hogy ilyen gyorsasággal tárgyalják a módosítást. Semmi sem indokolja, hacsak nem valamilyen botrány eltusolása – a módosítás ugyanis döbbenetes módon a már folyamatban lévő ügyekre is kiterjed” – írják.

A portál a K-Monitorral, a TASZ-szal és a Transparency International Magyarországgal együtt levélben kérte a törvénymódosítást célzó törvényjavaslat elutasítását a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőitől, valamint levélben azt kérte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől, hogy a kormány ne támogassa a törvény elfogadását.”

Forrás:
Törvényt módosítana a kormány – közösen tiltakoznak ellene; HVG.hu; 2013. április 30.