Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

A TÖOSZ lemondásra szólít fel két polgármestert

Szerző: 2013. május 17.No Comments

„A Települési Önkormányzatok Szövetsége elnöksége május 14-ei ülésén egyhangú szavazással lemondásra szólította fel Láng Zsolt és Lipők Sándor polgármestereket az általuk benyújtott polgármesteri tisztséget is érintő törvényjavaslat miatt.

A legtöbb tagönkormányzattal rendelkező önkormányzati érdekszövetség elnöksége egyhangú szavazással fejezte ki tiltakozását a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIV. törvény módosításáról szóló T/11104. számú önálló képviselői indítvánnyal kapcsolatban, amelyet két fideszes országgyűlési képviselő, Láng Zsolt, a budapesti II. kerület polgármestere és Lipők Sándor, Kemecse város polgármestere nyújtottak be május 10-én az Országgyűlésnek.

A TÖOSZ elnökség által nem támogatott törvényjavaslat arra irányul, hogy főállású polgármestert az eddigi háromezer lakost meghaladó önkormányzat helyett a jövőben hétezer, vagy annál több lakosú helyi önkormányzatok esetében legyen kötelező választani. A javaslat továbbra is lehetővé teszi, hogy a lakosság a jelzett lakosság szám alatti településeken is főállású polgármestert válasszon. A törvényjavaslat indokolása szerint: „Számos településnek okoz gondot a polgármester díjazásának finanszírozása, amelyre megoldást nyújt a társadalmi megbízatású polgármesterség intézménye.”

A elnökség véleménye szerint az indokolás azt az álláspontot sugallja, hogy a polgármesterség a kisebb népességű településeken nem jelent érdemi munkát és csupán financiális nehézséget okoz, ezért növelni kell azt a települési kört, amelyben nem szükséges főállású polgármestert választani. A javaslat elfogadása esetén a 3177 települési önkormányzat közül csupán 228-ban lenne kötelező a főállású polgármesteri tisztség, így csak ezen települések számíthatnának a kötelező feladatellátáshoz szükséges finanszírozásra.

A TÖOSZ elnöksége szerint a kisebb lakosságszámú települések első számú vezetőinek tevékenységét a törvényjavaslat teljes mértékben leértékeli, amely az önkormányzatok számára elfogadhatatlan, ezért egyhangú szavazással felszólítja a törvényjavaslatot jegyző két polgármestert, hogy amennyiben a törvényjavaslat jogerőre emelkedik, akkor mondjanak le településvezetői tisztségükről-olvasható a közleményben.”

Forrás:
A TÖOSZ lemondásra szólít fel két polgármestert; TÖOSZ-ÖNkorNET; 2013. május 15.