Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Kitekintés kínai és német közigazgatási kapcsolatainkra

Szerző: 2013. május 17.No Comments

„„Az állam és a közigazgatás szerepe felértékelődött, ezért figyelni kell egymás tapasztalataira” – mondta a Rádió Orient Stúdiójában Dr. Virág Rudolf helyettes államtitkár, akivel az április 24-én Gödöllőn tartott nagy sikerű Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciája tükrében beszélgettünk a kínai-magyar kapcsolatainkról és kitekintettünk a németországi közigazgatásra is.

Az első hasonló rendezvényt 2008-ban tartották meg, akkor 100 fő körül volt a résztvevők száma, ezt most sikerült megkétszerezni, hiszen 170 kínai és 240 magyar üzletember vett részt – mondta el vendégünk.

Mire jutottunk az első találkozó óta? Az önkormányzati kapcsolatokat igyekeztünk aprópénzre váltani, hiszen közel 30 testvérvárosi, testvérmegyei kapcsolattal rendelkezünk. Ezek feltérképezésével és a kínai Baráti Társaságok Szövetségének segítségével próbáltuk szorosabbra fűzni kapcsolatainkat a világ második legnagyobb gazdaságával, ami közeledik az első hely felé – emlékeztetett a helyettes államtitkár. A konferencia fontosságát mutatja, hogy a Szövetség alelnökén és a kínai nagyköveten kívül Peking alpolgármestere is részt vett, de rajtuk kívül tartományok és nagyvárosok vezetői, akadémikusok, a gazdaság, a kultúra és művészeti élet számos jeles képviselője is megtisztelte rendezvényünket, amelyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitott meg – mondta el a rendezvényről Virág Rudolf.

A további lehetőségekről szólva a helyettes államtitkár elmondta, Pécs és egy kínai kerámiagyártó város között is gyümölcsöző kapcsolatok kiépülésére van lehetőség, amelyről a két város polgármestere együttműködési megállapodást írt alá a nyitó ceremónián. További 8 településünk állapodott meg kínai testvérvárosi kapcsolat kiépítésének előkészítéséről. Emellett erős az érdeklődés a nyáron Chonkingban megrendezendő világgazdasági találkozó, valamint az októberi vízügyi világnap iránt is, ami hazánkban kerül megrendezésre – emelte ki Virág Rudolf.

Hogy miben tudnak segíteni nekünk a kínaiak, azzal kapcsolatban vendégünk elmondta, csak a kapukat tudják kinyitni a gazdasági szereplők részére, a többi rajtuk múlik.. A környezetünkben lévő országokhoz viszonyítva kiemelkedő a kínaiakkal való jó kapcsolatunk, bár természetesen mások is törekszenek, például a lengyelek is rendeztek már kisebb konferenciát, kevesebb sikerrel.

A német kapcsolatokra áttérve a vendég elmondta: „Széles együttműködés van köztünk, nem csak közigazgatási kapcsolatokban. Legkiemelkedőbb kapcsolatunk a dél–német tartományokkal, Bajorországgal és Baden–Würtenberg-gel van. A 90-es évek óta nagy figyelemmel kísérjük a német önkormányzati rendszert, a területi államigazgatásunkhoz talán a francia modell kicsit közelebb áll, bár sok a strukturális rokonság a német tartományok területi szerveivel is. E tapasztalatokkal szerencsés lenne a járási hivatalok vezetőit is megismertetni, ha anyagi lehetőség lesz rá – mutatott rá Virág Rudolf. Mint vendégünk elmondta Szabó Erika államtitkár meghívására hazánkba látogat Enerhard Trumpp úr a Baden–Würtenberg-i Járási Szövetség főtitkára,, akivel a Budakeszi Járási Hivatalt is felkeresik.

Mely országok tapasztalatait vehetjük még figyelembe? Vendégünk szerint a hasonló méretű államokra is érdemes figyelni, mint például Portugália. Az állam és a közigazgatás szerepe felértékelődött, ezért szükséges ismerni egymás munkáját, tapasztalatait – zárta a beszélgetést a helyettes államtitkár.”

Forrás:
Kitekintés kínai és német kapcsolatainkra; OrientPress; 2013. május 15.