Skip to main content
közigazgatás: magyar

Új felhívás az államigazgatási szervek szervezet fejlesztésére

Szerző: 2013. július 3.No Comments

„Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent a „Szervezetfejlesztési program államigazgatási szervek számára” című, ÁROP-1.2.18/A-2013 kódszámú pályázati felhívás.
A program célja a központi közigazgatási szervezetek belső működési hatékonyságának javítása.
A fejlesztésekre 1,4 milliárd Ft keretösszeg áll rendelkezésre.

A pályázatok benyújtására 2013 júliusában, a kitöltő program megjelenésével egyidejűleg nyílik lehetőség. A pályázatok benyújtási határidejét kiegészítő útmutató fogja tartalmazni. ”

A1. Alapvető cél és háttér információ
Előzmények
A Kormány az Államreform Operatív Program 2011–2013. időszakra szóló akciótervének módosításáról, az Államreform Operatív Program tartaléklistájáról szóló 1071/2013. (II. 21.) Korm. határozatában nevesítette jelen egyfordulós pályázati konstrukciót. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az így kapott felhatalmazás alapján bocsátja ki ezen útmutatót.

Háttér
A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program „szervezeti” beavatkozási területéhez szorosan kapcsolódva 2013 januárjában indult az ÁROP 1.2.18. kódjelű kiemelt projekt „Szervezetfejlesztési Program” néven.

A Szervezetfejlesztési Program alapozza meg az „ÁROP-1.2.18/A – Szervezetfejlesztés az államigazgatási szervek számára” elnevezésű egyfordulós pályázati kiírás szakmai koncepcióját.

A Szervezetfejlesztési Program célja a belső hatékonyság működésének javítása, amely magába foglalja a közigazgatási szervezet teljesítménye mérésének lehetővé tételét, a működőképes belső folyamatok elősegítését, a szervezeti tudás hatékony kiaknázását, valamint a folyamatosan változó környezethez alkalmazkodni tudó, önfejlesztő szervezeti kultúra kialakítását.

A célok elérését az öt beavatkozási területbe sorolt eszközök biztosítják. Az öt beavatkozási terület a teljesítménymenedzsment, a folyamatoptimalizálás, a tudásmegosztás, a minőségirányítás és a változáskezelés.

Pályázat célja és tartalma
Az egyfordulós pályázat célja – a kiemelt projekt keretein belül kidolgozott módszertanok segítségével (útmutató 1. számú melléklet) – a központi közigazgatási szervezetek belső működési hatékonyságának javítása, amely magába foglalja:

  • a szervezet teljesítményének mérését és értékelését a szervezetre testre szabott teljesítmény indikátorok segítségével,
  • működőképes belső folyamatok kialakítását és továbbfejlesztését,
  • a szervezeti tudás hatékony feltérképezését, kiaknázását és megtartását, valamint
  • a folyamatosan változó környezethez alkalmazkodni tudó, és
  • önértékelő és önfejlesztő szervezeti gyakorlat és szervezeti kultúra kialakítását…

Forrás:
Új felhívás az államigazgatási szervek szervezet fejlesztésére; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség; 2013. június 24.
Kapcsolódó dokumentumtárak; ÁROP-1.2.18/A-2013 Szervezetfejlesztési program államigazgatási szervek számára