Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Elkészült a német GovData-portál

Szerző: 2013. július 4.No Comments

2013-ban a német kormány tanulmányt készíttetett a nyílt kormányzati adatokról. Ennek ajánlásai között szerepelt egy portál a nyílt kormányzati adatok hozááférhetővé tételére. 2013 nyarán a német Belügyminisztérium bejelentette, hogy ezt az ajánlást megvalósítják és nekikezdtek a kidolgozásnak.

A portált a Fraunhofer-Institut für Offene Kommunikationssysteme – FOKUS intézet fejlesztette ki a szövetségi belügyminisztérium számára, összhangban a szövetségi kormány „Nyílt Kormányzat” munkacsoportjával. A szövetségi tagállamok és az önkormányzatok egyesületei a német államszervezet átfogó informatikai irányító testületének nyílt kormányzati projektjén keresztül [IT-Planungsrat, Förderung des Open Government (Offenes Regierungs- und Verwaltungshandeln)] vettek részt a prototípus kifejlesztésében. A civil társadalom tagjai számos műhelyértekezlet keretében kapcsolódtak be a munkába. A Liferay nyílt forráskódú portálmotort (Java) vették kiindulási alapnak.

A portált jelenleg béta változatban használják. Folyamatos tesztelés alatt működik. A portál további sorsáról 2014-ben fognak dönteni a szövetségi tagállamokkal való egyeztetés után. Kezdetben környezeti, földrajzi és statisztikai adatokat tesznek elérhetővé, továbbá a már létező, nemzeti, nyílt adatportálok adatait. Fokozatosan fogják új adatokkal feltölteni. Baden-Würtenberg Belügyminisztériumának főtisztviselője szerint: „Sok szövetségi tagállam egyre növekvő mértékben megnyitja adatait. Örömmel látjuk, hogy a szövetségi állam és a tagállamok együttműködésében sikerült közös szabványokat kidolgozni. Ezeket teszteljük most a prototípusként működő GovData-portállal. ”

Napjainkban a táblagépek és okostelefonok, a közigazgatási adatok alapján, számos alkalmazást kínálnak, amelyek a mindennapi élet különböző területein használhatóak. A GovData-portál esetében a szövetségi, tagállami és helyi közigazgatás adatait szabványos technikai és jogi keretek között használják. Így a portál fontos hozzájárulás a Nemzeti E-kormányzati stratégiához és a „Hálózatos és átlátható közigazgatás” kormányzati programjához. A szövetségi Belügyminisztérium államtitkára szerint Az új GovData-portál fontos lépés az átláthatóság növelésére. A közigazgatási adatokhoz való egyszerű hozzájutás mellett, a portál elősegíti a szabványos formában és világos jogi feltételekkel elérhető adatok újrahasznosítását. Így a nyílt kormányzati adataok felhasználásával az állampolgárok, vállalkozásaik és a civil szektor új alkalmazásokat hozhatnak létre, új üzleti modelleket alkalmazhatnak.

A portál fogadtatása azonban erősen problémás. A közigazgatási adatok megnyitásért és újrahasznosításáért küzdő aktivisták számos kifogást fogalmaztak meg. Részben azt tartották hibának, hogy nem a nemzetközileg szokásos szoftveres megoldásokat alkalmazták (CKAN, az Open Knowledge Foundation terméke), és emiatt felesleges kiadásokba verték magukat. Részben a megvalósítás mikéntjével voltak problémáik: az adatok használatát szabályzó licencek nem felelnek meg a nemzetközileg szokásos szabványoknak; a portál, jelen formájában, komoly hiányosságokkal küszködik a használhatóság (usability) és biztonság területén; nincs látható jele, hogy ösztönözni szeretnék a hozzáférhetővé tett adatok újrahasznosítását; az elérhető adatok meglehetősen érdektelenek.

Forrás:
Govdata
Start von „GovData – Das Datenportal für Deutschland”; Bundesministerium des Innern
From OpenGovData to GovData: Why Germany needs the OGP (and the OGP needs Germany); Open Government Blog