közigazgatás: magyar

Lezárult a járási rendszer kialakításának megtervezése

Szerző: 2013. július 25.No Comments

„Lezárult a járási államigazgatási rendszer kialakításának megtervezése című projekt. Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Békés megyei kormánymegbízott a fővárosi és a megyei kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottakkal, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkárságának vezetőivel együtt „A járási államigazgatási rendszer kialakításának megtervezése” projekt lezárásaként szakmai napot tartott – olvasható a Békés Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet által a Békés Megyei Hírlaphoz eljuttatott közleményben.

A kormánymegbízott tájékoztatott arról, hogy a fórumon áttekintették a járási, valamint a fővárosi kerületi hivatalok működésének első félévi tapasztalatait. A magyar történelem során több száz éves múltra visszatekintő és 1983. december 31-én megszüntetett járások 2013. január 1-től újra szerves részét képezik a magyar közigazgatási rendszernek – áll a közleményben.

Mint írták, a fővárosi, megyei kormányhivatalok kirendeltségeként működő járási hivatalok a területi államigazgatási szervezetrendszer általános, első fokú hatóságaiként jelennek meg, de feladatuk közé nem kizárólag hatósági feladatok tartoznak, így például koordinálják a közfoglalkoztatási programokat is. A szakmai konzultáció során az első féléves működés mellett a járási rendszer működésének fejlesztése is szóba került.

A szakmai napon – tekintettel arra, hogy a területi államigazgatás átalakításának végső céljaként felépülő teljes Kormányablak-rendszer is a kormányhivatalok szervezeti keretei között működik – ismertették a kormányablakokban 2013. július 1-jétől intézhető 87 új ügykörrel kapcsolatos tudnivalókat is. Erdős Norbert hozzátette, jelenleg a kormányablakokban intézhető ügykörök száma ezzel 150-re emelkedett, a cél azonban az, hogy ez a szám meghaladja a kétezret, amivel megvalósul az egyablakos ügyintézés – zárul a közlemény.”

Forrás:
Lezárult a járási rendszer kialakításának megtervezése; OrientPress; 2013. július 20.