Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

A Magyar Nemzeti Levéltár jogszabály-módosítást szorgalmaz

Szerző: 2013. augusztus 28.No Comments

„A megyei levéltár helyszíni ellenőrzést tart abban az irattárban, ahol többek közt a Hajdú-Bét iratait is őrzik. A helyszíni szemlét elsősorban az tette szükségessé, hogy a megyei levéltár nem fogadta el a baromficég felszámolója általselejtezésre benyújtott iratlistát.

A megyei levéltár helyszíni ellenőrzést tart Biharkeresztesen a Pergamen 2000 Kft. telephelyén, ahol többek közt a Hajdú-Bét iratait is őrzik – írta szerdai számában a Magyar Hírlap a Magyar Nemzeti Levéltár megyei levéltárakért felelős főigazgató-helyettesére hivatkozva.

Fülöp Tamás szerint a helyszíni szemlét elsősorban az tette szükségessé, hogy a megyei levéltár nem fogadta el a baromficég felszámolója által benyújtott selejtezésre előterjesztett iratlistát, mert abban pontatlanságokat találtak.

A főigazgató-helyettes ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a levéltár nem hatóság, az iratok további megőrzéséről az állam illetékes szerveinek, hatóságainak kell döntenie. A levéltárak feladata kizárólag az utókor számára maradandó történeti értékek megőrzése és megfelelő dokumentálása, ebbe beletartoznak például a mérlegbeszámolók, de nem tartoznak bele olyan pénzügyi bizonylatok vagy szerződések, amelyeket most némely károsult is keres-kutat, hogy az állam által felajánlott kártérítéshez szükséges bizonylatát beszerezhesse.

A főigazgató-helyettes azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár jogszabály-módosítást is szorgalmaz, amelyben hatósági jogosítványt kérnek, mert a felszámolt cégek iratanyagának őrzése során rengeteg anomáliát tapasztaltak.”

Forrás:
Még a levéltár is rászáll a Hajdú-Bétre; HVG.hu/MTI; 2013. augusztus 28.