Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Rendhagyó videokonferencián értékelték a területi közigazgatás átalakításának tapasztalatait

Szerző: 2013. szeptember 20.No Comments

„„Eredményes a magyar közigazgatás fejlesztése, amelyre már felfigyeltek határainkon túl is, hiszen az OECD a balkáni országok figyelmébe ajánlotta a magyar közigazgatási struktúrát és annak fejlesztési koncepcióját”- mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a „Szervezett fejlesztés. Szervezetfejlesztés?” című videókonferencián ma Budapesten. Hozzátette, hogy a konferencia fő célja a jó gyakorlatok átadása olyan módon, amely a nemzet javát szolgálja.

A rendhagyó eseményen egy időben hét helyszínen – Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Egerben, Veszprémben és Szombathelyen – a 20 fővárosi és megyei kormányhivatal, járási hivatalok vezetői és munkatársai széles körben értékelték a kormányhivatalok kialakítását, szervezetének, struktúrájának fejlesztését, valamint a járási hivatalok felállítását.

Dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott előadásában az elmúlt három év történéseit foglalta össze. Hangsúlyozta, a második Orbán-kormány kiemelt célja volt, hogy az államigazgatást területi és szervezeti szinten is átalakítsa, racionalizálja. Az átalakítás folyamata, így például a szakigazgatási szervek integrációja során is a költséghatékonyság szem előtt tartása játszott fontos szerepet, pl. a személyi juttatások felülvizsgálata révén 180 millió forintot takarítottak meg Veszprém megyében.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt vezető Dr. Vasas Lászlóné előadásában elmondta, hogy a járási hivatalok kialakítása során nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy gyors és könnyű legyen az állami szolgáltatások elérése. Ennek érdekében a megyeszékhely okmányirodája minden munkanapon elérhető 8 és 20 óra között, ahol felkészült munkatársak végzik munkájukat. A közigazgatás újjászervezése során a fő cél az volt, hogy az állam és a lakosság között egy bizalmi kapcsolat alakuljon ki, ezáltal az állampolgárok elégedetten távozzanak a hivatalokból.

Dr. Huszárné dr. Bodor Tünde, a Siófoki Járási Hivatal vezetője Pécsett megtartott előadásában kitért a járási hivatalok és az ügysegédi hálózat kialakítására, működésére. A létrejövő kormányablakokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az ott dolgozó munkatársakkal szemben alapvető elvárás, hogy hivatásukat elkötelezetten, legjobb szaktudásuknak megfelelően végezzék, így az állampolgárok bizalommal fordulhassanak a hivatalokhoz, az államhoz.

Mindhárom előadó kiemelte, hogy a kormányablak ügyintéző képzésben részesült munkatársak munkájukat hatékonyan, magas szinten végzik, ennek köszönhetően az állampolgárok minőségi közszolgáltatást kapnak. Kitértek a saját intézményeik kialakításának, fejlesztésének elemeire is.

A rendhagyó rendezvényen, a hét helyszínen összesen 633 fő vett részt, amely a kormányhivatalok működésével kapcsolatos rendezvények közül egyedülálló.

A videokonferencia biztosította technikai lehetőségek között lehetőség nyílt a helyszínek közötti élő kapcsolattartásra, ahol a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok vezetői folytattak párbeszédet az elmúlt két és fél év kormányhivatalokat érintő fejlesztéseiről, változásairól.

A körkapcsolás dr. Zöld-Nagy Viktória, a KIM területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára moderálásával zajlott. Ennek során minden kormányhivatal vezetőjének lehetősége volt, hogy röviden bemutassa hivatalát, szót ejtsen annak sajátosságairól.

A konferencia az ÁROP 1.2.7 „Kormányhivatalok szervezetfejlesztése” projekt keretében valósult meg.”

Forrás:
Rendhagyó videokonferencián értékelték a területi közigazgatás átalakításának tapasztalatait; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. szeptember 20.