Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Vétójogot akar az NGM az EU-fejlesztéseknél

Szerző: 2013. szeptember 23.No Comments

„A nemzetgazdasági miniszter azt szeretné, ha az uniós beruházások jóváhagyásánál a tárcának vétójoga lenne. Varga Mihály ezt az InfoRádió Aréna című műsorában azzal indokolta, hogy az új épületeket nemcsak létrehozni, hanem üzemeltetni is kell.

A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezi, hogy a tárcának jövőre már legyen vétójoga az uniós fejlesztésekről szóló programok elindításánál. Varga Mihály az InfoRádió műsorában azt mondta, hogy ilyen vétójoga már az állami beruházásoknál is van, de azzal még nem kellett élnie, mivel a fejlesztések nem veszélyeztették az inflációs hiánycélt.

„Szeretnénk felvetni, hogy 2014-től legyen a tárcának vétójoga azon európai uniós fejlesztéseknél, amelyeket jóváhagyunk, hiszen az elmúlt hét évben sokszor olyan döntések születtek, amelyek a pillanatnyi fedezet alapján a beruházást létrehozták, de hogy annak a fenntartása milyen finanszírozást igényel, azzal senki nem foglalkozott” – mondta a miniszter.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a céges és magánbankszámla-tulajdonosokat egyaránt kedvezően érintheti majd a tervezett havi egy vagy kétszeri ingyenes banki készpénzfelvétel bevezetése. Azt mondta, Magyarországon 11 millió banki számla van, az intézkedés így mindenkit érinthet.

A kormány az önkormányzatoknak is kedvezne, a kabinet kész tárgyalni a meglévő önkormányzati devizahitelek átvállalásáról – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, az állam eddig rendezte a megyei önkormányzatok, majd az ötezer lakosnál kisebb települések tartozását, az ennél nagyobb településekét azonban csak részben, ezért az érintettek a kabinethez fordultak.

„Szerintem egyeztetni kell, hozzátenném, hogy úgy számolunk: mivel az állam átvenné a törlesztés lehetőségét, ez 3 milliárd forintos pluszt jelentene, ennek pedig meg kell találni a fedezetét, enélkül nem lehet érdemi döntést hozni” – közölte a tárcavezető…”

Forrás:
Vétójogot akar az NGM az EU-fejlesztéseknél; HVG.hu; 2013. szeptember 17.