egészségügy

Ezért hosszú a kórházi várólista

Szerző: 2013. október 6.No Comments

„Novembertől az egészségbiztosítási pénztár bünteti azokat a kórházakat, amelyek hibás adatokat szolgáltatnak a várólistákról – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Velkey György szerint az egészségügyi költségvetés emelésével rövidebbek lehetnének a várólisták.

Bevezető fázisában van a kórházi várólisták tisztázása – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György.

A következő költségvetési évtől, tulajdonképpen novembertől büntetést kap az a kórház, az a szolgáltató, amely nem pontosítja az adatait – jelentette ki.

A hét elején a Népszabadság írt arról, hogy súlyosan torzak a kórházak műtéti várólistái. Az egészségpénztár novembertől minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Velkey György szerint elsősorban a kapacitáskorlátok miatt léteznek várólisták.

A kapacitáskorlátok a tervezhető beavatkozásokra vonatkoznak. Nyilván egy, a mostanihoz képest nagyobb anyagi ráfordítással a várólisták csökkenthetőek. A várólistáknak másik fontos oka a szakorvosok hiánya – tette hozzá a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Magyarországon a várólisták kritikusan hosszúak például ortopédiai műtéteknél. Alapvetően térd-, csípőprotézis, gerincstabilizáló operációkról van szó. Itt sok száznapos várólisták vannak. És mondhatjuk, hogy az ortopédsebészek hiánycikknek számítanak – fogalmazott Velkey György.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának közleménye alapján szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik, hogy minél pontosabbak legyenek a várólisták. A tárca emlékeztetett arra, hogy korábban nem volt egységes és ellenőrizhető kimutatás a várakozók számáról, illetve a várakozási időről.

Egyre rosszabb lesz a helyzet
Jelentős előrelépésnek tartja a Magyar Kórházszövetség elnöke, hogy a jövő évi költségvetésben – az ideinél – 44 milliárd forinttal több került a gyógyító-megelőző kasszába, ez az alapellátásban jelentős forrásbővülést jelent és folytatódik a mentőszolgálat korszerűsítése is – mondta Velkey György az Inforádió Aréna című műsorában. A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azonban hozzátette, a kórházaknak szánt kétszer 10 milliárdos pluszt kevesli.

Velkey György azt mondta, a költségvetésben a szükségesnél és a környező országokhoz képest is kevesebbet fordítanak a kórházakra, a belső hatékonysági tartalékok további feltárásával is legfeljebb pár tízmilliárd forint érhető el, miközben a forráshiány százmilliárdos nagyságrendű.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a GDP egy százalékával kellene megemelni az egészségügyre fordított összeget, ami most 4 százalék alatt van. A források szinten tartásával vagy lassú emelkedésével viszont egyre rosszabb lesz a helyzet, mivel a magyar társadalom is öregszik.

A forrásbevonásra jó lehetősége lenne például az kiegészítő egészségbiztosítások bevezetése, illetve az extra szolgáltatások rendszerszintű biztosítása – mondta Velkey György.”

Forrás:
Ezért hosszú a kórházi várólista; Inforádió; 2013. október 2.