Skip to main content
közigazgatás: magyar

Karcag: a szervezeti kultúra fejlesztése a fő prioritás

Szerző: 2013. október 6.No Comments

„A Karcagi Járási Hivatal vezetője kollégái szervezeti kultúrájának fejlesztését tűzte ki céljául. A vezetés stratégiai célokat határoz meg, amelyek révén szabályozottabb, precízebb és gyorsabb munkavégzés alakul ki. Az emberi légkör mellett a munkahelyi egészségnevelés erősítése is fő prioritás. Hodos Julianna a Rádió Orient műsorában közös Tisza-tavi kerékpározásról és a barátságos munkahelyi atmoszféráról beszélt. A hivatalvezető hozzátette, a jövőbeni létszámbővülés elhelyezési problémákat fog okozni. Így a tervek között szerepel egy épület vásárlása, amelyben 4 szakigazgatási szerv kaphatna helyet – ehhez azonban rengeteg pénzre lenne szükség.

A karcagi járás a Hortobágyhoz közel, az ország keleti részében található. A Karcagot, Beregfürdőt, Kisújszállást, Kenderest és Kunmadarast összefogó járás 85 ezer hektáros területén 45 ezer lakos él. A régióban főként a gabonatermelés jellemző. A mezőgazdaság mellett a gyógyvíz 3 település életében is nagy szerepet játszik. Hodos Julianna a helyi sajátosságok ismertetését követően a Karcagi Járási Hivatal elhelyezkedéséről beszélt. A hivatal Karcag központjában, a polgármesteri hivatalban kapott helyet. A hivatalvezető kiemelte, a szakigazgatási szervek külön épületekben találhatóak. A járási hivatal ügyfélfogadási ideje kedd és csütörtök délelőtt kivételével reggel 8-tól délután 4-ig terjed – mondta.

A hivatal személyi állománya 2013. január 1-jén 88 főből állt, majd a feladatok bővülésével 91-re emelkedett. Hodos Julianna elmondta, az elmúlt félévben a hatósági osztályon 120-130 ember jelent meg. Az okmányirodában Karcag és Kisújszállás ügyfélforgalma 11 ezer ügyiratot generált. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége az okmányirodát legfontosabb dokumentumaink készítőhelyének nevezte. A személyi igazolványok, diákigazolványok és lakcímkártyák mellett az útlevélügyeket, a gépjárművekkel kapcsolatos teendőket, a vállalkozói engedélyeket és az ügyfélkapu létesítését is itt végezzük. A hatósági osztály feladatai közül Hodos az állampolgár által alanyi jogon igényelhető szociális ügyeket emelte ki. Hozzátette, a járásban földhivatal, gyámhivatal, munkaügyi kirendeltség, állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal, valamint építésügyi és népegészségügyi szakigazgatási szerv működik. A járás 5 települése közül Karcag a székhely, Kisújszállás, Kenderes és Kunmadaras kirendeltséggel bír, míg Beregfürdő ügysegédet fogad – mutatta be Hodos a járás intézményi felépítését.

Az önkormányzatokkal első pillanattól jó kapcsolat alakult ki. Ez a hozzáállás a mai napig érezhető – emelte ki a közigazgatási rádió vendége. A hivatalvezető hozzátette, az állampolgárokkal való kapcsolatban sem volt nagyobb fennakadás. „A kényes területeken, mint például a gyámhivatalban számos probléma és sérelem lát napvilágot, azonban a kollégák hatalmas erőfeszítésekkel és türelemmel fordulnak az ügyfélhez” – hangsúlyozta Hodos Julianna. Kiemelte, a hivatalok eszközállományán is folyamatosan javítanak. Számos eredményes pályázat, valamint a kormányablak fejlesztések keretében újulnak meg az elavult berendezések. A járásban 2 helyszínen, Karcagon és Kisújszálláson alakul kormányablak. A hivatalvezető elmondta, a kollégák képzése rendben zajlik, a létszámmal nem lesznek problémák.

A járásban összesen 3600 regisztrált álláskeresőt tartanak számon, melyből 580 fiatal pályakezdő. Hodos elmondta, a közfoglalkoztatás jelenleg több mint 700 főt érint, továbbá a téli időszakban 1600 embert von be. A Rádió Orient vendége a mezőgazdasági projektek során előállított termékek magas minőségét és közétkeztetésben játszott fontos szerepét emelte ki fő pozitívumként.

A karcagi járásban a fürdőfelújítások mellett számos egyéb beruházás zajlik. Jövő nyárig megújul a Karcagot és Kunmadarast összekötő útszakasz, továbbá a karcagi városháza és főtér is átalakul. A helyi ipari park infrastrukturális fejlesztése befejeződött, de a jövőben további üzemek épülésére, új cégek betelepülésére lehet számítani. „Ez a projekt 170 ezer fő foglalkoztatását eredményezi” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége.

A járási hivatal vezetője a jövőben kollégái szervezeti kultúrájának fejlesztését tűzte ki céljául. „Stratégiai célokat határozunk meg, amelyek révén szabályozottabb, precízebb és gyorsabb munka fog folyni a járásban. Emellett kiemelt törekvés a barátságos, emberi légkör növelése” – hangsúlyozta. A szervezeti újítások közül a munkahelyi egészségnevelés erősítését emelte ki. Példaként a Tisza-tavak közös körbekerékpározását nevezte meg. Hozzátette, a jövőbeni létszámbővülés elhelyezési problémákat fog okozni. Így a tervek között szerepel egy épület vásárlása, amelyben 4 szakigazgatási szerv kaphatna helyet. Ehhez azonban rengeteg pénzre lenne szükség – zárt szavait Hodos Julianna.”

Forrás:
Karcag: a szervezeti kultúra fejlesztése a fő prioritás; OrientPress; 2013. október 3.