Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

A megyéknek 450 milliárd jut gazdaságfejlesztésre

Szerző: 2013. október 21.No Comments

„Húszmilliárd forinttal töltötték fel az EU Önerő Alap korábbi mintegy 30 milliárdos keretét – mondta Gyalog Cecília, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a VG konferenciáján. Egy forintnyi önerővel mintegy 8-10 forintnyi beruházást lehet megvalósítani – tette hozzá. Eddig 2169 darab benyújtott önerő-kérelem érkezett, 154,1 milliárdos vissza nem térítendő, és 11 milliárd forint visszatérítendő támogatást igényeltek. 1349 pályázatra, 34,3 milliárd forintban ítéltek meg a településeknek.

A 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban összesen 28 631 darab pályázati igény volt. 4,1 milliárdot igényeltek, 2,3 milliárdot ítéltek meg. Főként a KEOP és KÖZOP programokra volt igény.
Jelenleg is zajlik a 2014-2020-as tervezési időszak. Magyarország 9 operatív programot fog meghirdetni. Fő területek lesznek például a kutatás, de ebben a körben nevezte meg a technológiai fejlesztéseket, az innováció erősítését, az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférést, a technológiák használatának és minőségének javítását.

A Nemzeti Reform Programban a foglalkoztatottságot akarják növelni, versenyképességet javítani, fontos az üvegházhatású gázok csökkentése, és a szegénység elleni küzdelemre vesznek igénybe uniós forrásokat. Az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarják majd fordítani.

Az önkormányzatoknak a területi és településfejlesztési operatív program nyújt majd pályázati lehetőségeket többek között, főként kiemelt fejlesztésekre. Gazdaságfejlesztésre, foglalkoztatottság növelésére, infrastrukturális beruházásokra, környezetvédő beruházásokra is lesz lehetőség. Megyei gazdaságfejlesztésekre 450 milliárd forintos keret lesz, átlagban egy megyére 25 milliárd forint fog jutni Külön program lesz Közép-Magyarország versenyképességének javítására, a térség korábban vesztes volt, mivel ez az egyetlen régió, ahol az uniós GDP átlag felett van, ezért sok területről kimaradt.”

Forrás:
A megyéknek 450 milliárd jut gazdaságfejlesztésre; Éber Sándor; Világgazdaság; 2013. október 17.