Skip to main content
távközlés

Az egész EU-ban elérhetővé vált a szélessáv?

Szerző: 2013. október 21.No Comments

„Kis csalás van a dologban: ez pusztán annyit jelent, hogy mostanra mind a 28 uniós tagállamban elő lehet fizetni műholdas internetszolgáltatásra. Három millió ember örülhet, ennyien nem tudtak se kábelre, se mobilnetre előfizetni.

Az EU egészében hozzáférhetővé vált a műholdas szélessávú internet, azaz minden unióbeli háztartás rendelkezhet alapszintű szélessávú internetkapcsolattal. Bármely uniós polgár előfizethet rájuk – köztük az a 3 millió fő is, akik eddig sem a vezetékes, sem a mobil szélessávú hálózatokhoz nem tudtak csatlakozni. A korszerű, kétirányú KA-sávos szélessávú műholdak akár 20 Mbps letöltési sebességet is biztosítani tudnak. 2012 végére az uniós háztartások 99,4%-a rendelkezett hozzáféréssel alapszintű vezetékes vagy mobil internethez – ez magában foglalta a vidéki területeken található háztartások 96,1%-át is. A fennmaradó 0,6%-ba (ez mintegy 3 millió polgárt jelent) azonban számos család és vállalkozás tartozott olyan elszigetelt vagy vidéki területeken, ahol a vezetékes, illetve a mobil szélessávú hálózatok kiterjesztése nehézkesebb és költségesebb.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy műholdas szélessávú kapcsolatot is igénybe vehetnének, ezért indította útjára Neelie Kroes a Műholdas Szolgáltatók Európai Szövetségének (ESOA) kezdeményezését, a broadbandforall.eu honlapot, amely lehetővé teszi a polgárok számára, hogy gyorsan tudomást szerezzenek a rendelkezésükre álló műholdas szélessávú lehetőségekről. Az európai polgárok 148 műhold szolgáltatásait vehetik igénybe. A legolcsóbb alapszintű csomagok havi 10 euróba kerülnek, a 20 Mbps sebességű csomagok ára havi 25 eurónál kezdődik, a parabolaantenna átlagos ára pedig 350 euró (ez alacsonyabb is lehet prémiumkategóriás előfizetés esetén).”

Forrás:
Az egész EU-ban elérhetővé vált a szélessáv; SG.hu; október 18.
A tervezettnél előbb értük el a 100%-os alapszintű szélessávú lefedettséget szerte Európában. Következő lépésként mindenkinek biztosítjuk a gyors szélessávú internetkapcsolatot; Európai Bizottság; IP/13/968, 2013. október 17.