Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az új rendszer vesztese a települési autonómia a polgármesterek szerint

Szerző: 2013. október 21.No Comments

„Tóth József, Polgár polgármestere a Világgazdaság önkormányzatokról szóló konferenciáján nem tartotta indokoltnak és korrektnek az újabb adósságkonszolidációt, mivel a települések egy kisebb része így is kapott erre a célra már 610 milliárd forintot. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere szerint szükség van az újabb adósságátválallásra, mivel jelentős adósságok vannak még, főként az önkormányzati cégeknél. Pásztor Béla, Veresegyház vezetője azt hangoztatta, hogy eladósodni nem bűn, ha vissza is fizetik azt, s hitelfelvétel nélkül nem tehettek volna jelentős fejlesztéseket a települések.

„Az önkormányzati költségvetések a nyertesek, a vesztes a települési autonómia az új rendszerben” – hangoztatta Tóth József, Polgár polgármestere a Világgazdaság önkormányzatokról szóló konferenciáján. . Elmondta, hogy a A Polgár környéki, az adósságkonszolidációból kimaradt települések vezetői szerint nevetséges, megalázó, s nem korrekt, ha lesz még egy újabb adósságkonszolidáció. Arra emlékeztetett, hogy alig 250 önkormányzat, kivitt 610 milliárdot, és még ennél is több pénzt fordítanának az átvállalásokra. A települések önkormányzati feladatokat finanszíroznak, de azt nem tartja jó megoldásnak, ahogy egyes polgármesterek azt felvetették, hogy a fejlesztéseket pedig adókivetéssel oldják meg. Ez szerinte sok kistelepülésen kivitelezhetetlen, mivel a lakosság az alapszolgáltatásokért sem tud fizetni. Így ezek a települések nem tudnak fejlesztéseket véghezvinni.

Tóth József kiemelte, hogy csökken az önkormányzatok szerepe, nő az államé, kisebb a települési apparátus, kevesebb ügyben van szerepük, a helyi erőforrásokat nem használják ki, telepítési autonómia pedig gyengül. Nem tartja jó megoldásnak, hogy a jövő évi büdzsében a kistelepüléseknél már kisebb hivatali létszámot támogatnak, pedig például Polgáron már az idén is több elbocsátás volt már az idén az önkormányzatnál.

Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere arról beszélt: az adósságkonszolidációra szükség volt, létkérdés volt, a működésből kivont források és az uniós fejlesztések miatt. Szükséges-e a folytatás? Dietz szerint igen, mert vannak még jelentős adósságok, például az önkormányzati cégeknél. 100 százalékos támogatásokra lenne szükség a fejlesztéseknél, mivel például csak azok tudnak utakat építeni, ahol jelentős bevételek vannak. Az adósságkonszolidáció után pedig reorganizációra lesz szükség, hogy vállalati szemlélettel tudják vezetni a településeket.

Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere azt mondta: az eladósodottság nem bűn, de csak úgy szabad hitelt felvenni, ha becsülettel vissza is fizetik. Széchenyit idézte, hogy hitel nélkül nincsen gazdaság. A gazdaságban a hitel rendkívül fontos összeg, e nélkül nem működik, a gazdaságban a másik kérdés a bizalom, bár ez a mai világban ebből kevés van. Ezért vannak több oldalas szerződések, pedig 4-5 mondat is elég lenne.
A mulasztás a bűn szerinte, ha elmulasztották volna a hitelfelvételeket az önkormányzatok, akkor nem tudtak volt több milliárd forint uniós pénzt. Enélkül nem tudtak volna teremteni 2500 munkahelyet Veresegyházán sem. Nem tudtak volna ipari üzemeket telepíteni a településre. Pásztor szerint kellett az adósságkonszolidáció, a települések mindig alulfinanszírozottak voltak.

Nem szabad elkerülni, hogy bevonják a lakosságot a teherviselésbe, de az embereknek látnia kell, hogy mit kapnak érte. Ő duplájára emelte a választások évében az adót, de nem fordultak el tőle, mert dupla annyit kaptak az emberek. Örömmel vette a források növekedését a következő büdzsében. Azt nem tartja önkormányzásnak, hogy az állami pénzeket osszák szét. Szabadon és felelősen kell gazdálkodni a forrásokkal. Örömmel vette tudomásul, hogy az iskolaépítés állami feladat, ahogy ezt Tállai András államtitkár és a Berczik Ábel, az NGM államtitkár-helyettese válaszolta neki kérdésére.”

Forrás:
Az új rendszer vesztese a települési autonómia a polgármesterek szerint; Éber Sándor; Világgazdaság; 2013. október 17.