Skip to main content
közigazgatás: magyar

NGM: az önkormányzatok a nyertesek között vannak

Szerző: 2013. október 21.No Comments

„A jövő évi költségvetésben inkább a nyertesek közé lehet tenni az önkormányzatokat a többletek miatt – mondta a Világgazdaság konferenciáján a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára. Berczik Ábel elmondta, hogy változni fog a bölcsődei támogatás rendszere, mivel a beíratott gyermekek után adnak pénzt, s nem fogják figyelni, hogy hiányzik-e a gyermek.

„Nyolc év alatt hatszorosára nőtt az önkormányzatok adósságállománya, azóta jelentősen lecsökkent, főként az adósságkonszolidációnak köszönhetően” – mondta el Berczik Ábel, az NGM helyettes államtitkára a Világgazdaság konferenciáján. 2010-ben még 1247 milliárd forint volt az adósság összege, jelenleg már csak 456 milliárd. Jelentős hiánya volt korábban az önkormányzatoknak, 2011 óta ez a trend megfordult, most már pozitív költségvetések vannak.

A jövő évi büdzsé alapjának a rezsicsökkentést, a reáljövedelmek növelését, a munkahelyvédelmi akcióterv folytatását és a közfoglalkoztatás bővítését tűzték ki. A reáljövedelem növekedésében a pedagógusok béremelése, a családi adókedvezmény kiterjesztése és a devizahitelek terheinek csökkentése lesz a cél- mondta Berczik Ábel.

Az önkormányzatok jövő évi finanszírozása alapjaiban nem változik, de finomhangolásra szorul – mondta az NGM kincstárért felelős helyettes államtitkára. Az idei elvek továbbra is érvényben lesznek. A gépjárműadó 40 százaléka illeti meg továbbra is a helyi önkormányzatokat. A költségvetési törvény szerinti egyes támogatások összegét csökkenti az elvárt bevétel (a beszámítás rendszerének elvei 2013. évhez képest módosulnak). A helyi önkormányzatok működőképességük fenntartása érdekében kiegészítő támogatásban részesülhetnek. A 2013. évi szerkezetátalakítási tartalék keretében nyújtott kiegészítő támogatások pedig jövőre már beépülnek az alapfinanszírozásba. „Szolidárisak lesznek a kistelepülésekkel, segítik őket a tartalékból, ha nem képesek finanszírozni feladataikat” – ígérte Berczik

Berczik szerint a jövő évi költségvetésben inkább a nyertesek közé lehet tenni az önkormányzatokat a többletek miatt. A településeket pedig zárolások sem érintik – ígérte.

Hivataloknál a támogatás közvetlen a székhelyi önkormányzatokat illeti meg, korábban ez nem így volt, sokan kreatívan értelmezték a törvényt, a működési szabályokat, a társtelepülések nem küldték el a központoknak a támogatást. Településkategóriánként más támogatások lesznek. A szolidaritás jegyében a szegényebb önkormányzatoknál nem 3, hanem 4 millió forint lesz a támogatás minimális mértéke egy főre évente.

Hivatali támogatások esetében az alap változatlan lesz az idei évhez képest. A létszámok finanszírozását finomították, a nagyobb településeknél több létszámot ismernek el jövőre, a kistelepüléseknél csökkenni fog. Ezt a kistelepülések egyébként lapunknak sérelmezték. Berczik szerint azonban ebben még lehet korrekció, de kormányzati cél a bürokrácia csökkentése.
Településüzemeltetési feladatoknál ugyanazokat támogatják mint idén. Nagy változás, hogy településkategóriánként átlagos költséget vezettek be.

A köznevelés továbbra is önkormányzat feladat lesz. Az óvodák fenntartása önkormányzati feladat lesz, finanszírozási rendszere változatlan, a gyermeklétszám és az átlagkereset alapján számolják. Bejáró gyerekeket is támogatják ugyanakkor összegekkel mint tavaly. A volt MIK-es köznevelési intézmények működtetésére a költségvetés kiegészítő támogatást biztosít központosított előirányzatként.

A segélyek egy része a járásokhoz került. Jegyzői és méltányossági segélyek maradtak az önkormányzatoknál, az összegek változatlanok jövőre. Egyes jövedelempótló támogatások kiegészítésére 99,9 milliárd forint jut. Hozzájárulás pénzbeli ellátásokra 39,1 milliárd forint, 80 százalékát 2013. évi segélyezés adatai alapján, 20 százalékát a lakosságszám alapján osztják el, de minimum 1000 forint/fő, maximum 25 000 forint/fő jut.

A bölcsődei ellátás rendszer változni fog, a beíratott gyermekek száma alapján adják a támogatást. Sok település panaszolta, hogy a beteg, hiányzó gyerekek miatt kevesebb támogatást kaptak, de a működési költségei a bölcsődének eközben nem csökkentek. Megszűnik a társulási ösztönző bölcsődei támogatás, de beépítik a megnőtt bölcsődei finanszírozási keretbe.

Megszűnik a szociális és gyermekvédelmi támogatás azon kistelepüléseknél, amelyek működési engedély nélkül láttak el ilyen feladatokat. Gyermekétkeztetésre a normatíva változatlan (102 ezer forint), de nőtt több milliárddal az erre fordított összeg. A kulturális feladatok támogatásának rendszere sem változik. ”

Forrás:
NGM: az önkormányzatok a nyertesek között vannak; Éber Sándor; Világgazdaság; 2013. október 17.