Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megtört a több hónapos trend – tízmilliárdokat nem fizet ki az állam

Szerző: 2013. október 28.No Comments

„Szeptemberben megállt a költségvetési szervek lejárt tartozásainak növekedése, az államkincstár adatai szerint 600 millió forinttal csökkent ez az összeg, így a lejárt tartozások mára csak 97,7 milliárd forintra rúgtak. Tavaly ilyenkor 56,9 milliárd forint volt a lejárt ki nem fizetett követelés.

Szeptemberben 97,7 milliárd forintnyi lejárt tartozást tartottak nyilván könyveikben a költségvetési szervek intézményei – olvasható a Magyar Államkincstár honlapján. Így a kilencedik hónapban 600 millió forinttal csökkent ez a összeg, így egy rövid három hónapos emelkedő trend tört meg. Ennek ellenére nem kétséges, hogy a tartozás hónapokon belül átlépi a soha nem látott száz milliárdos mértéket.

A kifizetetlen számlaállomány kisebb megszakításokkal a kormányváltás óta növekszik – 2010 májusában 23,7 milliárd forint volt a szállítók követelése – azóta a költségvetési intézmények fizetési kedve jelentősen romlott, ráadásul a kormány az önkormányzati egészségügyi intézmények állami kézbe vételével jelentős adósságokat is átvett. A régi tartozásokat pedig az új állami tulajdonos sem fizeti gyorsabb ütemben, mint tették azt korábban az önkormányzatok. Mint kiderül az állam ily módon 56 milliárd forintnyi tartozás vett a nyakába, vagyis 2010 óta alig 20 milliárddal nőtt a korábbi költségvetési kör adóssága – tehát három év alatt megduplázódott.

Az államkincstár közlése szerint a legnagyobb mértékű, 1,7 milliárd forintos tartozás csökkenést szeptemberben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház jelezte, ami a Csillagpont Kórház pályázathoz kapcsolódó szállítói tartozás egy részének kiegyenlítéséből ered. A Debreceni Egyetem a költségtérítéses hallgatók tandíjaiból befolyt bevételből 1,3 milliárd forint tartozást rendezett. Tovább csökkent 0,4 milliárd forinttal a Pécsi Tudományegyetem, 0,3 milliárd forinttal a Semmelweis Egyetem szállítókkal szembeni tartozása. Szintén 0,3 milliárd forintos csökkenést jelzett tárgyidőszak végére a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Csolnoky Ferenc Kórház, a Zala Megyei Kórház és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet. Ezzel szemben tovább növekedett 0,5 milliárd forinttal a MH Egészségügyi Központ, 0,3-0,3 milliárd forinttal a Fejér Megyei Szent György Kórház és a Szegedi Tudományegyetem tartozása. A kormányhivatalok szintén 0,3 milliárd forinttal jelentettek nagyobb összegű, állam felé fennálló tartozást.

Az államnak is tartoznak a közintézmények
Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás összege 12,1 milliárd forint. Ennek 88,6 százaléka, 10,7 milliárd forint változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó kormányhivataloknál jelentkezik és döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de a központi költségvetést megillető, még be nem utalt bevételekből (ingatlan nyilvántartási, földvédelmi, földhasználati és egyéb eljárási díjak, valamint adatszolgáltatási, vizsgálati díjak, különféle bírságok, járulékok, stb.) adódik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinek állammal szembeni tartozása összesen 1,1 milliárd forint, amelyből 0,8 milliárd forint a Zala Megyei Kórháznál jelentkezik és a korábbi fenntartótól kapott és még vissza nem fizetett kölcsönből származik.

A fennmaradó összeg a fejezet többi intézménye, azon belül is elsősorban a gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei között oszlik meg és főként az I. félévi munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó befizetési kötelezettség elmulasztásából fakad. A Vidékfejlesztési Minisztériumnál 0,2 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, ami változatlanul döntően a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség likviditási gondok miatt tovább nem utalt bírságbevételéből adódik. Az összes adósságon belül a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló, járulékbefizetés elmulasztásából adódó tartozás összege 0,5 milliárd forint, ami teljes egészében az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél, azon belül a kórházaknál jelentkezik. Az összeg kétharmada a központi alrendszerbe április 1-jével átvett, korábban nonprofit gazdasági társaságként működő kórházak tartozása.

8,5 milliárdos rezsitartozást halmozott fel az állam
A szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozásállomány 85,1 milliárd forint. Ezen belül az államháztartáson belülre irányuló tartozás 4,8 milliárd forint, amelyből 2,9 milliárd forint központi költségvetési szervvel, 1,8 milliárd forint önkormányzati költségvetési szervvel szemben fennálló tartozás.

Az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni tartozás 80,3 milliárd forintos összegéből 64,4 milliárd forint az áruszállítások kifizetetlen ellenértéke, 8,5 milliárd forint közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás és 7,4 milliárd forint az előző kategóriákba nem sorolható, egyéb tartozás összege. A 85,1 milliárd forint szállítói tartozás túlnyomó része, 77,8 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél jelentkezik.

A teljes tartozásállományból a 60 napon túli állomány 48,5 milliárd forint, melynek döntő része, 48 milliárd forint minősített (50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli lejárt) tartozás. A minősített állomány 76,5 százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériumánál jelentkezik 36,7 milliárd forintos összegben. Ebből az egészségügyi intézetek szakintézetei 28,6 milliárd forinttal, a felsőoktatási intézmények 7,6 milliárd forinttal, az egyéb intézmények 0,5 milliárd forinttal részesednek.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium minősített tartozásállománya 9,4 milliárd forint, amely teljes egészében a kormányhivataloknál jelentkezik. A MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) 1,3 milliárd forint minősített tartozást halmozott fel, a fennmaradó 0,6 milliárd forint pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium intézményei között oszlik meg.

56 milliárdnyi adósságot vett az állam a nyakába
Fejezetenként tekintve, a szeptember havi bejelentett tartozásállomány meghatározó hányada (81,3 százaléka) az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel 79,5 milliárd forint összegben. A fejezet teljes tartozásállományából a kórházak,rendelők 56,6 milliárd forint (71,2 százalék), amelyből kiemelendő a korábban nonprofit kft-ként működő kórházak által jelentett 12,3 milliárd forintos összeg. Ez utóbbiak közül a legnagyobb összegű tartozást, 3,5-3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, illetve a Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ jelzett.

Az egyetemek, főiskolák tartozása 19 milliárd forint, melyből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 10,9 milliárd forint. Közülük a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást 5,2 milliárd forint összegben. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartozása 1,2 milliárd forint. A magánszektorból, az önkormányzati alrendszerből, valamint a nonprofit gazdasági társaságok közül a központi alrendszerbe 2012-ben és 2013-ban átvett intézmények szeptemberben együttesen 56 milliárd forinttal részesednek a tartozásállományból, ebből minősített tartozás 28,3 milliárd forint…”

Forrás:
Megtört a több hónapos trend – tízmilliárdokat nem fizet ki az állam; Napi.hu; 2013. október 22.