Skip to main content
Internettársadalom

Bill Gates szerint az internet nem menti meg a világot

Szerző: 2013. november 4.No Comments

„A Microsoft visszavonult társalapítója szerint önmagában semmit sem ér, ha minden élő embernek internetelérést biztosítunk. Sokkal fontosabb problémákat kell előbb orvosolni.
A szoftvercég éléről jótékonysági alapítványa vezetésébe visszavonult, 58 éves amerikai milliárdos a Financial Timesnak adott interjújában arról beszélt, hogy bár magát technokratának tartja, mégsem hisz abban, hogy önmagában a technológia képes megmenteni a világot.

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal vezetője néhány hónapja iparági szövetséget alapított annak érdekében, hogy internethasználati lehetőséget biztosítson a világ ötmilliárd, még nem internetező emberének.

Míg Zuckerberg szerint ez generációjának egyik legnagyobb kihívása, addig Bill Gates ezt az egészet viccnek tartja: szerinte előbb a malária visszaszorítását kell megoldani. Gates úgy véli, a gyerekek megfelelő táplálása és a gyerekhalandóság, valamint a fejlődő országok népességét tizedelő betegségek visszaszorítása nagyságrendekkel fontosabb feladat az internet elterjesztésénél. A Microsoft társalapítója szerint hiba csupán az internet világot megváltoztató erejében bízni, a világháló elérésre ugyanis a világ legszegényebbjeinek életén mit sem javít.

A Financial Times cikkéből az is kiderül, hogy az interjúból Bill Gates sajtókapcsolati munkatársai utólag szerették volna kihuzatni a Zuckerbergre vonatkozó részeket, de erre a cikk írója nem volt hajlandó. Bill Gates és feleségének jótékonysági alapítványa többek közt a vécé újrafeltalálására is pályázatot írt ki: ennek egyik díjazottját, egy svájci fejlesztésű latrinát az Origónak is megmutattak. A készülék újrahasznosítja az öblítővizet, műtrágyát termel a vizeletből, olcsó, és nem szennyezi a környezetet.”

Forrás:
Bill Gates szerint az internet nem menti meg a világot; Origo; 2013. november 3.
An exclusive interview with Bill Gates; Richard Waters; Financial Times; 2013. november 1.