egészségügyközigazgatási informatika

Az e-Egészségügy új projektjével nő az ellátás színvonala

Szerző: 2013. november 6.október 24th, 2015No Comments

„Az e-Egészségügy új projektjének, a Nemzeti egészségügyi informatikai rendszernek a megvalósításával nő majd az ellátás színvonala, az emberek pedig egészségesebbekké és egészségtudatosabbakká válhatnak – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló projektről – amelynek támogatási szerződését nemrégiben írták alá – az államtitkár elmondta, az egészségügyben hatalmas adatvagyon található, amelynek megfelelő használatával egyebek mellett el lehet érni, hogy a mentőszolgálat munkatársai már a helyszínre érkezés előtt megkapják a szükséges adatokat a páciens esetleges speciális betegségeiről.

Szócska Miklós közölte, az elektronikus receptek bevezetésével egyszerűbb lesz a háziorvosok és a betegek kapcsolata, és a majdani nagy és naprakész adatbázis segítségével a háziorvosok arról is tudhatnak, hogy a körzetükben lévő betegek jártak-e kötelező szűrésekre, sőt még az egyes emberek egészségére vonatkozó bizonyos előrejelzéseket is lehet adni állapotuk alapján.

Beszélt arról, hogy az egészségügyi adathalmaz “kivételes kincs”, és a tervek szerint a jövő év végére befejeződő projekt megvalósításával elérhetik, hogy a betegek a lakhelyük szerinti térségen belül megkaphassanak mindenfajta egészségügyi ellátást, továbbá a személyre szabott információkat el tudják juttatni az erre alkalmas mobiltelefonokra.

A nagy egészségügyi adatbázissal feltérképezhetik az emberek genetikai tulajdonságait, és felhasználhatják például a daganatos betegségek gyógyításában is, és “személyre szabott terápia mentheti meg az életet”. Ezzel az adatbázissal minden vezető kutatóintézmény együtt akar majd működni – tette hozzá.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke arról szólt, hogy a szükséges információhalmaz, valamint a költségvetés összeállt, a megvalósításban részt vevők pedig konzorciumot alkotnak. Az együttműködését és “a projektszerű működést folyamatosan ki kell terjeszteni”, ami nagyon sok erőforrást igényel – tette hozzá.”

Forrás:
Az e-Egészségügy új projektjével nő az ellátás színvonala; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2013. november 5.