közigazgatási informatika

Összefoglaló az IVSZ Közbeszerzési Konferenciájáról

Szerző: 2013. november 18.No Comments

„Közel 100 fő részvételével november 13-án tartotta meg hagyományos közbeszerzési konferenciáját az IVSZ. A „Csak a változás állandó” szlogennek megfelelően az előadók a gyorsan változó szabályozási környezetet ismertették, valamint eljárási és jogalkotási tapasztalatokat osztottak meg a résztvevőkkel. A konferencián elhangzott, hogy jövőre új közbeszerzési irányelveket fogadnak el, amelyek nemzeti jogba történő átültetésénél az IVSZ – felhasználva eddigi tapasztalatait- aktív szerepet kíván vállalni a konzultációkon.

„Az IVSZ kiemelten fontosnak tartja az IT fejlesztésekre szánt több százmilliárd forint felelős elköltését megalapozó közbeszerzési szabályozást. A jövőbeli közbeszerzések során továbbra is érvényesülni kell a közbeszerzési alapelveknek, különös tekintettel a verseny tisztaságára, az esélyegyenlőségre, az egyenlő bánásmódra.” – mondta Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a nyitóbeszédében. „Fontos feladatunk továbbá elősegíteni, hogy miként lehetne még inkább „jogszerűen” fokozni a hazai tulajdonú kkv-k megerősödését, a hazai start-up vállalkozások megjelenését az ajánlattevői körben, miként lehetne az igazán innovatív IKT cégeket is becsábítani az ajánlattevők közé.”

A Szövetség és tagvállalatai pozitív hangvételben nyilatkoztak a 2010 óta a közbeszerzési szabályozási rendszerben végbement változásokról, a felesleges ajánlattevői adminisztráció csökkentésére való törekvésről, az eljárások felgyorsításáról és a szabályok egyszerűsítéséről, ugyanakkor érzékeltették: van még teendő, amiben a jogalkotók továbbra is számíthatnak az IVSZ konstruktív partnerségére.

Elektronikus közbeszerzés Magyarországon? című előadásában dr. Tátrai Tünde, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa az Európai helyzetet elemezte, valamint ismertette az EU-s irányelveket is. Eszerint az új irányelvek implementálását követő néhány éven belül minden közbeszerzési eljárás 100%-ban elektronikusan kell, hogy történjen. A hazai helyzetet a Budapesti Corvinus Egyetem, a Transparency International valamint a BKIK közös felmérése alapján mutatta be, amiben több mint 100, zömében gyakorló közbeszerző válaszolt a kérdésekre. Döntő többségük közepes színvonalúnak ítélte a hazai közbeszerzési piac fejlettségét, a közbeszerzést magát pedig inkább jogi kérdésnek tekinti.. A jogi megítélés után a gazdasági és műszaki megítélés következik, az informatika csak az utolsó helyen szerepel.

A konferencia előadásai itt érhetők el. ”

Forrás:
Az EU-s irányelvek implementálása után néhány éven belül minden közbeszerzési eljárás 100%-osan elektronikusan fog történni; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2013. november 14.