Skip to main content
energiagazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatársadalom

Az intelligens európai városok felé

Szerző: 2013. november 28.No Comments

„Az Európai Bizottság volt a házigazdája annak a konferenciának, amelynek keretében a mai napon az intelligens városokra irányuló stratégiai végrehajtási tervben említett intézkedéseket vitatták meg városvezetők, vállalatigazgatók és civil kezdeményezések szószólóinak részvételével. A Bizottság bejelentette, hogy 2014 tavaszán kötelezettségvállalási felhívást tesz közzé az intelligens városok és községek végrehajtási tervében azonosított legfontosabb feladatok elvégzésére. A terv az ötödik európai innovációs partnerségbe illeszkedik.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas így nyilatkozott: „Nagyon jó érzés volt látni, ahogy közlekedési és távközlési vállalatok, járműgyártók, várostervezők, energiaszolgáltatók és kutatók összeültek itt ma a városok jövőjéről beszélgetni. Az intelligens városok kezdeményezés remek eszköz arra, hogy változtassunk a városainkra jellemző zsúfoltságon, és kamatoztassuk a városokban rejlő üzleti lehetőségeket. Meg kell őriznünk a lendületet, és a tervek szintjéről most a tettek mezejére kell lépnünk.”

A Bizottság másik alelnöke, Neelie Kroes digitális menetrendért felelős biztos szerint: „Az infrastruktúra- és a várostervezés jövője is az IKT rendszerek integrációján alapul, mivel nagy adattömegek használatával tehetjük kellemesebb élő- és munkahelyekké a városokat. Az ilyen új rendszereknek nyílt hardver-, szoftver- és adat-, valamint szolgáltatási szabványokon kell alapulniuk, ezért az európai innovációs partnerség ezek kialakításán fog munkálkodni.”

Günther H. Oettinger uniós energiaügyi biztos kijelentette: „Az Intelligens városok és községek európai innovációs partnerség célja, hogy minél több városban valósuljanak meg a fenntartható fejlődést szolgáló beruházások. Az IKT, az energiaügy és a mobilitás szinergiái mentén a városok és a vállalkozások között létrejövő egyenrangú partnerségek olyan projekteket fognak létrehozni, amelyek örökre megváltoztatják mindennapi életünket.”

A Bizottság hozzávetőleg 200 millió eurót szeretne elkülöníteni a Horizont 2000 kutatási és innovációs program 2014. és 2015. évi költségvetésében az intelligens városok és községek kezdeményezés számára, hogy meggyorsítsa a haladást és támogassa az intelligens városokra jellemző megoldások szélesebb körű megjelenését. Adott esetben az európai strukturális és beruházási alapok is igénybe vehetők.

Az Intelligens városok és községek európai innovációs partnerség az IKT, az energiaügy és a közlekedéspolitika közös metszetében található témákra összpontosít, és a leghatékonyabb közös megközelítések, megoldások azonosítására törekszik. Jóllehet az egyes európai régiók és városok különböznek egymástól, sok hasonló problémával küzdenek, amelyek valószínűleg egy egységes megközelítéssel kezelhetők a leghatékonyabban. E megközelítés kialakításában játszik meghatározó szerepet a partnerség.

A partnerség keretében városvezetők, vállalkozások és lakossági érdekképviseletek működnek együtt és cserélhetnek eszmét egy olyan fórumon, ahol megtervezhetik, kialakíthatják és meg is valósíthatják a szükséges innovatív megoldásokat. Az Intelligens városok és községek európai innovációs partnerség fő témái a fenntartható városi közlekedés, a fenntartható kerületek és épített környezet, valamint az energia, az IKT és a közlekedés között integrált infrastruktúrák és folyamatok. Kulcsfeladat lesz egyrészről a polgárközpontúság és a lakosság bevonása, másrészről az olyan újszerű üzleti és finanszírozási modellek kialakítása, amelyekkel megoldható az intelligens városi technológiák gyors és széles körű terjesztése.

A Bizottság által ma közzétett kötelezettségvállalási felhívás a résztvevők számára azzal a hozzáadott értékkel jár, hogy európai berkekben növeli ismertségüket, de emellett előny az is, hogy hasonló témákkal foglalkozó partnerekkel dolgozhatnak együtt, és olyan nagyszabású beruházási projekteket álmodhatnak meg, amelyek új távlatokat nyitnak és nagyobb sebességre kapcsolnak az európai városok innovációjában.

Bármely város, vállalat, szövetség, kormány vagy kutatóintézet követheti a stratégiai végrehajtási terv ajánlásait saját kezdeményezések kidolgozásában, beruházásokhoz kapcsolódó kötelezettségvállalásokkal, valamint új együttműködési és megosztási modellek kialakításakor.

További információk
http://ec.europa.eu/eip/smartcities/
MEMO/13/1049

Forrás:
Az intelligens európai városok felé; Európai Bizottság; IP/13/1159, 2013. november 26.