Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Megkezdődött az EDR rendszer korszerűsítése

Szerző: 2013. december 8.No Comments

„A Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.) és a Cassidian SAS Magyarországi Fióktelepe 2013. november 22-én aláírta azt a 7,5 millió euró értékű megállapodást, melynek köszönhetően megvalósul az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer (EDR) továbbfejlesztése. A fejlesztés az EKOP-2.2.7-2013-2013-0001 számú pályázat útján, 3 milliárd forint összköltségből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Zrt, és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vesz részt.

Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) elsődlegesen a készenléti szervek (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem) számára készült magas rendelkezésre-állású, megbízható, országos rádió-távközlő rendszer. Az EDR 2006-os indulása óta eltelt idő szükségessé teszi a meglévő hálózat modernizálását, a fejlettebb, magasabb szolgáltatást nyújtó szoftver verzióra történő fejlesztését.

A 100 százalékban az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretéből megvalósuló projekt során a Cassidian SAS Magyarországi Fióktelepének közreműködésével, többek között 23 db új bázisállomást (TBS) telepítenek. A bázisállomások telepítésének célja a magyarországi EDR hálózat lefedettségének, egyúttal forgalmi kapacitásának felhasználói igényekhez igazítása a jelenlegi ellátottsági szinteken, valamint a készenléti szervek számára nyújtott szolgáltatás javítása és a határ menti lefedettség továbbfejlesztése.

A 2014. év közepén záruló fejlesztéssel az EDR rendszer használhatóságának kiterjesztése, a készenléti-rendvédelmi szervek munkájának megkönnyítése, hatékonyabbá és biztonságosabbá tétele valósulhat meg.

A jelenlegi 4 db kapcsolóközpontból (DXTip) 2 db új generációs (DXT3) típusúra cserélésével növekszik a kapcsolóközpontok fogadó és forgalmi kapacitása, ami lehetővé teszi a 23 db, (akár a későbbiekben több) új bázisállomás integrálását a biztonságos hálózatba.

A 2006 óta üzemben lévő diszpécser munkaállomások közül 200 továbbfejlesztése is megvalósul, ezzel a magyar EDR hálózat európai viszonylatban is a legmagasabb technológiai fejlettségűvé válik.

„Jelentős előrelépés számunkra, hogy az általunk immáron 7 éve üzemeltetett EDR rendszer további fejlesztése 2014 nyarára megvalósulhat. A projekt megvalósításával jelentős mértékben meg tudjuk könnyíteni és biztonságosabbá tudjuk tenni a készenléti szervek munkáját, amelyre a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-vel közösen törekszünk” – nyilatkozta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.”

Forrás:
Megkezdődött az EDR rendszer korszerűsítése; Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen működő Részvénytársaság (NISZ Zrt.); 2013. december 2.
EKOP-2.2.7 Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer (EDR) fejlesztése; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség