Skip to main content
gazdaságinformatika

Az iMenetrend nyerte az Appra magyar! versenyt

Szerző: 2013. december 9.No Comments

„Első alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezte meg az IVSZ az Appra magyar! alkalmazásfejlesztő-versenyt. A versenyre Android, iOS és Windows platformra írt, magyar nyelven is elérhető alkalmazások nevezhettek öt kategóriában.

Az okostelefon-penetráció Magyarországon is dinamikusan nő, így a verseny célja sem csak az volt, hogy a fejlesztőket motiválja, hanem az is, hogy a szakmai és a laikus közönség is lássa, a hétköznapokat támogató alkalmazásoknak ma már milyen széles tárháza érhető el itthon is. A versenyre a vártnál jóval több, összesen 174 érvényes nevezés érkezett be az öt kijelölt kategóriában (életmód, játék, üzleti, közhasznú és oktatás). A jelöltek közül szakmai zsűri válogatta ki a legígéretesebb 15 appot, ezek készítői személyesen mutatkozhattak be a végső döntés előtt.

„Mindenki utazzon vonattal!”
A fődíjat egy hobbiprojektként megvalósuló, de a piacon hiánypótló alkalmazás, az iMenetrend nyerte meg. Oroszi Róbert, az appot készítő Artanis Design vezetője elmondta, hogy a napi ingázásaik során derült ki számukra, hogy ugyan minden információ és adatbázis elérhető, még sincs egy megbízható mobilos megoldás a magyar vasúti közlekedéshez. “Mondhatni szükségszerűségből fejlesztettük le ezt az alkalmazást munka mellett” – mondta el a díj átvételekor Orosz. A három platformra elérhető iMenetrend azon túl, hogy tartalmaz menetrend-keresést, képes valós időben mutatni, hol járnak éppen a vonatok, illetve a járatokkal kapcsolatos hivatalos tájékoztatások is megjelennek a hírek között.

A győztes nyereménye egyébként egy lehetőség arra, hogy elutazzon a MasterCard dublini fejlesztőközpontjában és ott részt vegyen három hónapon keresztül projektekben. A dublini utazással és a három hónapos tartózkodással kapcsolatos költségeket egy másik szponzor, a Gránit Bank állja. Emellett a csomagnak része többek közt egy kvalitatív alkalmazástesztelési szolgáltatás is a TestBirds felajánlásával. A fődíj mellett az Appra magyar! versenyben közönség- és kategóriagyőzteseket is hirdettek. A közönségdíjat az autósok számára fejlesztett Traffi Hunter alkalmazás nyerte meg a Facebookon lebonyolított szavazáson körülbelül kétezer szavazattal.

Mindenre van egy app
Az üzleti kategória győztese a Jószaki, egy közösségi funkciókkal is rendelkező szakember-kereső és ajánlatkérő rendszer, amivel végre megbízhatóan és egyszerűen lehet mondjuk villanyszerelőt találni. Az életmód kategóriában az Antenna Hungária MindigTV appja kapott díjat, amivel bárki mobileszközeiről is nézheti az előfizetés nélküli tévécsatornákat. A zsűrizés alatt elhangzott, hogy ebből az alkalmazásból hamarosan új verzió jelenik meg, aminek várhatóan része lesz az előfizetések kezelése is, így elvileg a kódolt csatornák is elérhetőek lesznek IP-alapon is.

Az összes nevezett alkalmazás listája elérhető az Appra magyar! hivatalos oldalán, érdemes átböngészni a listát, már csak azért is, mert rengeteg érdekes ötlet van, ami rávilágít arra, mennyire sokféleképp hasznosulhat egy egyébként teljesen átlagos okostelefon a hétköznapokban.”

Forrás:
Az iMenetrend nyerte az Appra magyar! versenyt; Dojcsák Dániel; HWSW.hu; 2013. december 6.