Skip to main content
közigazgatás: magyar

4,4 milliárd forintos újabb adósságátvállalás Győrben

Szerző: 2013. december 14.No Comments

„A Kormány a tavalyi 3,4 milliárd forintos konszolidáció után a megyeszékhely fennmaradó adósságát is rendezi – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. december 13-án, Győrben. A város így február végéig összesen 7,8 milliárd forintnyi tartozása terhei alól mentesül.

Magyarország adósságállománya 2002 és 2010 között megkétszereződött, 20 ezer milliárd forintra nőtt. A korábbi kormányok folyamatosan bővítették az önkormányzati feladatok körét, ellátásukhoz azonban nem biztosítottak fedezetet. A települések ezért a napi likviditásukat biztosító hitelek felvételére kényszerültek, adósságspirálba kerültek.

2012 januárja óta megtett intézkedéseivel lépéseivel az állam több körben összesen 884 milliárd forint adósságot vállalt át a megyei és helyi önkormányzatoktól. 2014 első hónapjaiban a kormány a magyar települések megmaradt tartozásait is rendezni fogja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben.

Győr városa várhatóan mintegy 4,4 milliárd forintos adósságától szabadulhat meg. A kormányzat az újabb eladósodások megelőzése érdekében számos, hagyományosan állami feladatot visszavett a településektől. Németh Lászlóné azt kérte a kisegített önkormányzatoktól, hogy helyi gazdaságfejlesztési és növekedési tervekben térképezzék fel a teljesítményük megerősítését leghatékonyabban segítő intézkedéseket és eszközöket.”

Forrás:
4,4 milliárd forintos újabb adósságátvállalás Győrben; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2013. december 13.