Skip to main content
közigazgatási informatika

FAIR projekt – az állam kitart a Welt 2000 megvétele mellett

Szerző: 2013. december 22.One Comment

„Átadták a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszert (FAIR), melynek segítségével több ezer hazai és uniós támogatási konstrukciót, közel százezer projekt adatát lehet elektronikusan lekérdezni. Az adatbázison keresztül a döntéshozó egyablakos rendszerben teheti közzé a pályáztatással kapcsolatos összes információt, a pályázó pedig a webes felületen folyamatosan nyomon követheti a pályázatok aktuális állását.

Egyszerűsödik a pályázatok benyújtása, kezelése
A rendszer más központi adatbázisokkal összekapcsolva automatikusan le tudja kérni a pályázathoz szükséges dokumentumokat – cégkivonatot, tulajdoni lapot, az adóhivatali nullás igazolást stb. –, így ezek beszerzése a jövőben már nem a pályázó dolga lesz. A projekt másik eleme az egységes pályázatkezelést biztosító ügyviteli és monitoring rendszer, az NPR.
A 2,33 milliárd forintos beruházás 85 százalékban uniós pénzből valósult meg. Az összegből a legnagyobb egyedi tétel az adatbázis- és a szoftverlicenc volt, ezek együttes értéke 1,2 milliárd forint, a mérnöki munka ára 652 millió, a hardvereszközöké pedig 167 millió forint. A projekt operatív irányítója a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), projektmenedzsere a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. volt, az uniós pénzeket kezelő szoftvert, az EMIR-t pedig az a Welt 2000 Kft. készítette, amelyre most szemet vetett a kormány.

Készül a vételi ajánlat a Welt 2000 Kft.-re
Az eseményen jelen lévő Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár ugyanis megismételte, hogy a pályázati rendszer alapjául szolgáló szoftver forráskódját a mai napig birtokló magáncéget mihamarabb meg akarja vásárolni a kormány. Jelenleg folyik a cég értékbecslése és a kabinet majd ezek alapján teszi meg a vételi ajánlatát.

A Welt 2000 Kft. a szoftver kapcsán tíz éve áll üzleti kapcsolatban az állammal. A szoftvert a korábbi kormány fejlesztési hivatala az előző rendszerhez megvásárolta, de nem vette meg hozzá annak a forráskódját. Márpedig arra szükség volt a további módosításokhoz. A hibán okulva legalább a kódot, de akár az egész céget már az előző, Bajnai Gordon vezette kabinet is meg akarta venni, sikertelenül. A FAIR rendszerhez a szoftvert már a kóddal együtt szállítják. A mostani kormány azonban már többet akar, „a cég tevékenységét is államosítani kell”. Emögött az a november közepén hozott kormányhatározat áll, melyben az EU-s pályázatok informatikai hátterét állami felügyelet alá vételéről határoztak.

Mint azt a 444 megírta, a Welt 2000 továbbra sem akarja eladni a forráskódot az NFÜ-nek. Így merült fel az az ötlet, hogy akkor az állam megvenné az egész céget. December elején aztán váratlanul adóhatósági ellenőrzést is tartottak a Welt 2000-nél, illetve azzal egyidejűleg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) is, épp a Welt 2000 ügye kapcsán. A 444 értesülései szerint arra kerestek bizonyítékot, hogy 2006 és 2009 közötti időszakban a cég adócsalást követett volna el. A váratlan és összehangolt vizsgálatot sokan nyomásgyakorlásnak tartották, ám a lap megkereste Csepreghy Nándort, aki azt válaszolta, hogy nincs összefüggés a vételi ajánlat és a vizsgálat között.”

Forrás:
FAIR projekt – az állam kitart a Welt 2000 megvétele mellett; Bitport; 2013. december 20.
Lásd még:
Határidőre elkészült Magyarország új fejlesztéspolitikai információs rendszere