Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hitel nélküli évet kezdhet Salgótarján

Szerző: 2014. január 11.No Comments

„Hitel nélkül kezdheti a 2014-es évet Salgótarján, miután tavaly az adósságának 70 százalékát átvállalta az állam, és idén január elsejével a fennmaradó 1,1 milliárd forint tartozásától is mentesült a kormány jóvoltából – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön Salgótarjánban.

A miniszter úgy fogalmazott, ha leveszik azt a terhet az önkormányzatok válláról, amelyeket a korábbi önkormányzatok raktak rájuk, akkor a „jó vezetésű városok” soha nem látott fejlődés előtt állnak. Balog Zoltán megjegyezte: az eladósodás az állami és önkormányzati költségvetést is megkötötte, de ellehetetlenítette a családokat is.

Közölte: az adósságátvállalással azt a tarthatatlan helyzetet rendezték, amelyben az állam mintegy nyolcvan olyan feladatot rakott az önkormányzatokra, amihez nem vagy nem elegendő finanszírozást rendelt. Salgótarján teljes adósságának az átvállalása azt jelenti, hogy mostantól az állami támogatások és az itt keletkező pénzügyi források a város fejlődését szolgálhatják – fogalmazott.

Az MTI-nek a miniszter kifejtette: az intézményfenntartás területén „tiszta, világos, átlátható rendszert teremtettek” a rendszerszintű átalakításokkal, úgy az oktatás, mint az egészségügy, a kultúra vagy a szociális ellátás terén, és ez tartósan stabil helyzetbe hozta az önkormányzatokat. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármestere elmondta: Salgótarján sajnos azon városok egyike, amely már a tanácsrendszerből adósságot hozott magával.

2007-től az alulfinanszírozott városuknak több mint hétmilliárd forintot kellett bankkölcsönök törlesztésére fordítania, így „majd egy egész éves költségvetését veszített el ebben az időszakban Salgótarján” – fogalmazott. A kölcsönöktől való megszabadulással a kötelező feladataikat magasabb színvonalon láthatják el, ennek eredménye például az, hogy tavaly 180 millió forintot fordíthattak a belterületi utak rendbetételére, és ösztöndíjprogramot is indíthattak az egyetemi tanulmányokat folytató salgótarjáni fiatalok hazahívására.

A városvezető megjegyezte: 2007 és 2010 között, a Gyurcsány-, illetve Bajnai-kormányoktól mindössze 32 millió forint rendkívüli támogatást kapott a nógrádi megyeszékhely, ezzel szemben az elmúlt három esztendőben, az Orbán-kormány 3,2 milliárd forint támogatást nyújtott a normatíván felül. Hozzátette: tavaly 2,1 milliárd forintot, vagyis az önkormányzat tőke- és kamattartozásának 70 százalékát átvállalta a kormány, és a mostani 453 milliós forint alapú, illetve 687 milliós devizaalapú adósságátvállalás „történelmi lehetőségeket” nyit a város előtt.

Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök a 2012-es salgótarjáni látogatásakor adósságátvállalást ígért az önkormányzatoknak, rezsicsökkentést a lakosságnak, és olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyek érezhetően javítják a volt szocialista nagyvárosok, helyzetét.

A „betartott ígéretek eredményeként” szabadulhatott meg Salgótarján az adósságától, a téli közmunkaprogramoknak is köszönhetően 2425 fővel csökkent itt a munkanélküliség, az operatív programok uniós forrásainak köszönhetően pedig a fejlesztések értéke a városban elérte a 20 milliárd forintot, a vonzáskörzettel együtt pedig meghaladta a 30 milliárd forintot – sorolta a nógrádi közgyűlés elnöke”

Forrás:
Hitel nélküli évet kezdhet Salgótarján; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2014. január 9.