Skip to main content
gazdaságtörvények, határozatok

Drágább lesz mobillal fizetni a parkolást és az autópályadíjat

Szerző: 2014. január 27.No Comments

„Módosul a nemzeti fizetési rendszerről szóló kormányrendelet, amely a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által felszámított tranzakciós díjak mértékét szabályozza, a tervezet szerint egyéni ügyfeleknek parkolás esetén tranzakciónként 50 forint, autópálya-matrica vásárlása esetén pedig a korábbi 80 helyett 50 forint úgynevezett kényelmi díjat kellene fizetniük. A viszonteladóknak parkolás esetén 40 forintot, autópálya-matrica vásárlásakor pedig 37 forint 50 fillért kellene fizetniük – az erről szóló kormányrendelet módosításának tervezete a kormany.hu-n jelent meg és január 30-ig lehet véleményezni. Az Országgyűlés még 2011 decemberében döntött az egységes mobilfizetési rendszer kialakításáról, az elfogadott jogszabály sarkalatos törvénynek minősül. A kormány 2012 év végén fogadta el a részletszabályokat tartalmazó rendeletet, amely tavaly nyáron módosult úgy, hogy a rendszer informatikai infrastruktúráját az elektronikus-útdíj-rendszer továbbfejlesztésével kell kialakítani.

A rendszer – amelyet az állami tulajdonú Nemzeti Mobilfizetési Zrt. valósít meg – 2013. szeptember 30-án indult volna, de 2014. július 1-re halasztották az indulást. A nemzeti mobilfizetési rendszer a parkolás és az autópályadíj-fizetés lehetőségével, valamint közlekedési jegy értékesítésével indul el. A kormany.hu-n található módosítási tervezet szerint a nemzeti mobil fizetési szervezet valamennyi ügyfél számára Magyarország egész területén biztosítja a központosított mobil értékesítésű szolgáltatások megvásárlásának lehetőségét a nemzeti mobil fizetési rendszer útján. A rendelet a fizetendő díjakon túl tartalmazza többek között a nemzeti mobil fizetési szervezet feladatait és az elszámolás módját.”

————

„Iktatószám: JF/1929/2014-NFM
VÉLEMÉNYEZÉSI HATÁRIDŐ: 2014. január 30. (csütörtök) munkaidő vége.

Tájékoztató
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogalkotási tevékenységére vonatkozó a jogalkotásról szóló törvény szerinti közigazgatási egyeztetésre bocsátott koncepciókat, jogszabálytervezeteket, valamint a tervezetekhez kapcsolódó előterjesztéseket, szakmai indokolásokat olvashatja ezeken az oldalakon. Kérjük, hogy a tervezetekre vonatkozó véleményeket, javaslatokat a velemeny@nfm.gov.hu e-mail címre küldje, az egyértelmű azonosíthatóság érdekében tárgyként minden esetben a minisztériumi iktatószámot feltüntetve.”

Forrás:
Drágább lesz mobillal fizetni a parkolást és az autópályadíjat; SG.hu/MTI; 2014. január 24.
A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet-tervezet; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2013. január 22. (zip-fájl)